Водоканали можуть перестати працювати, якщо держава не погасить різницю в тарифах, - депутат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водоканали можуть перестати працювати, якщо держава не погасить різницю в тарифах, - депутат

Казна та Політика
447
Водоканали можуть припинити роботу, якщо держава не погасить різницю в тарифах на воду. ВР необхідно внести зміни до держбюджету, щоб комунальники отримали субвенції та відновили розрахунки з енергетиками. Таку думку висловив перший заступник голови комітету ВР з питань соцполітики та праці Ярослав Сухий, коментуючи ситуацію з неоплатою водоканалами рахунків за електроенергію.
“Водоканали можуть взагалі зупинити свою роботу, якщо ми не погасимо різницю в тарифах з держбюджету. Скільки разів таке вже було: енергетики, не отримавши коштів від водоканалів, влазять у борги, до них приходить податкова і карає. Тому їм нічого не залишається, як відключати водоканали. Ось таке замкнене коло”, – зазначив депутат.
Оскільки діючі тарифи на воду в Україні не покривають їхньої собівартості, держава зобов’язана дотувати виниклу різницю. У 2012 р. субвенції з держбюджету на компенсацію різниці в тарифах водоканалам склали 3,3 млрд грн. У спеціальному фонді держбюджету-2013 на ці цілі передбачено 3,5 млрд грн. Однак з початку 2013 року, водоканали практично не фінансуються державою через відсутність коштів у спецфонді. В результаті, борги водопостачальних компаній за електроенергію за підсумками 4 місяців 2013 збільшилися на 830 млн грн, до 3,3 млрд грн.
На думку Сухого, щоб не зірвати роботу ЖКГ та підготовку до осінньо-зимового періоду, ВР потрібно негайно прийняти зміни до закону про держбюджет і виділити субвенції водоканалам.
“Сфера ЖКГ стосується кожного. На сьогоднішній день мова йде про 270 млн грн субвенцій, які потрібно перенаправити з держбюджету на місця. Якщо цього не трапиться – українській владі доведеться піднімати тарифи. Адже до зими – рукою подати, вже червень, а потрібно підготуватися до осінньо-зимового періоду”, – підсумував нардеп.
Як повідомлялося, 4 червня Верховна Рада України відмовилася перенаправити 270 млн грн із доходів Держбюджету на 2013 рік на покриття різниці в тарифах на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення для населення. За ухвалення відповідного законопроекту № 2412 “Про внесення змін до закону України” Про держбюджет на 2013 рік “(Про наповнення джерел субвенції для погашення різниці в тарифах)” у першому читанні проголосувало 195 депутатів при необхідних 226.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас