Китай вперше став претендентом на родовище в Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вперше став претендентом на родовище в Арктиці

Енергетика
710
Китайська держкомпанія Cnooc подала спільно з ісландською Eykon Energy заявку на освоєння шельфового родовища біля берегів острова Ян-Майєн. Для КНР це перший шельфовий проект в Арктиці.
Eykon і Cnooc домовилися про співпрацю після того, як Рейк’явік зобов’язав ісландську компанію знайти міжнародного партнера для подачі заявки на отримання ліцензії.
Як очікується, рішення про видачу дозволу на розробку родовища може бути винесено вже цієї осені. Інші подробиці не повідомляються.
FT відзначає, що вибір партнера може бути не випадковим, оскільки Рейк’явік і Пекін останнім часом зміцнюють співпрацю. Зокрема, Ісландія в середині квітня цього року стала першою європейською країною, що підписала договір про вільну торгівлю з Китаєм.
КНР давно проявляє інтерес до арктичних запасів нафти і газу. На тлі прагнення китайських компаній увійти в шельфові проекти, Пекіну надали статус спостерігача в Арктичному раді, яка дозволяє впливати на політику в приполярному регіоні.
Таким чином, Пекін отримав можливість відстоювати свої інтереси в регіоні, багатому металами. За даними Геологічної служби США, в Арктиці міститься 13 відсотків світових нерозвіданих запасів нафти і 30 відсотків – нерозвіданих запасів газу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас