Як вирахувати фальшивий вуз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вирахувати фальшивий вуз

Особисті фінанси
1694
Щороку Держінспекція навчальних закладів (ДІНЗ) виявляє масу порушень у діяльності певних вузів і відбирає у них за це ліцензії або повністю, або за кількома спеціальностями. Без ліцензії, яку видає МОН, ВНЗ не має права продовжувати свою діяльність. Але відомі випадки, коли вузи ігнорували закон і не припиняли набирати і навчати студентів без дозволу.
Що треба зробити, щоб обійти такий вуз стороною, з’ясовувала «Сьогодні».
Довіряй та перевіряй
Втрачати пильність абітурієнту не можна, адже недобросовісних людей, які мріють нажитися на абітурієнтах у розпал вступної кампанії, в країні вистачає.
Обравши для себе вуз, не соромтеся попросити у представника приймальної комісії показати ліцензію та інші документи вузу. Які саме – розповідає заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Микола Фоменко:
- Ліцензія на здійснення освітньої діяльності;
- Сертифікати про акредитацію спеціальностей;
- Довідка про внесення вузу до Державного реєстру навчальних закладів;
- Статут вищого навчального закладу;
- Колективний договір;
- Правила прийому до вищих навчальних закладів;
- Програми підготовки для вступників до вузів.
 
Перевірити документи абітурієнт має повне право, а навчальний заклад, у свою чергу, не має права відмовити в цьому проханні. Якщо представник вузу починає лукавити, мовляв, документи знаходяться у ректора або в головному корпусі, або щось в цьому дусі, рекомендуємо триматися від такого навчального закладу подалі, якими б привітними не здавалися його працівники. Документи на здійснення освітньої діяльності повинні бути у відкритому доступі: у головному навчальному закладі – оригінали, у філіях – нотаріально завірені копії. Також ліцензія та інші документи повинні бути опубліковані на сайті вузу і вивішені на інформаційному стенді в будівлі навчального закладу.
У ліцензії повинні бути вказані такі дані:
- Назва напрямку та спеціальності;
- Освітньо-кваліфікаційний рівень та обсяги підготовки;
- Строк дії ліцензії
- Юридична адреса вищого навчального закладу;
- Відокремлені структурні підрозділи (філії) вузу і їх юридичні адреси.
 
Також необхідно перевірити, чи має вуз право навчати за обраною вами спеціальністю, тому що іноді вуз позбавляють ліцензії не повністю, а за окремими напрямками. Для цього слід ознайомитися з сертифікатом про акредитацію спеціальностей, в якому повинно бути зазначено:
- Назва напряму або спеціальності;
- Освітньо-кваліфікаційний рівень та обсяги підготовки;
- Термін дії сертифіката;
- Юридична адреса вищого навчального закладу;
- Філії вузу і їх юридичні адреси.
 
Микола Фоменко рекомендує звернути увагу на те, що вуз не має права зараховувати студентів без проведення конкурсного відбору вступників. Тобто якщо у вузі вам обіцяють вступ поза конкурсом, не вірте: такі посередники зажадають з вас гроші за «допомогу у вступі» і безслідно зникнуть, не виконавши обіцянки, оскільки вона нездійсненна законним шляхом. Якщо вуз порушує встановлені МОН умови прийому на будь-якому етапі вступної кампанії – це ознака неправомірних дій. Микола Фоменко каже, що можливість втручання в проведення конкурсу ззовні виключена, оскільки вступ до вузів контролює Єдина державна електронна база з питань освіти (ЕГЕБО), в яку вносяться персональні дані про абітурієнта і в якій автоматично обчислюється його рейтинговий бал.
Викрили? Скаржтеся!
Якщо ви зіткнулися з нечесними вузами, повідомляйте про порушення в Державну інспекцію навчальних закладів України (ДІНЗ) за телефоном (044) 239-16-82, до Міністерства освіти і науки України – (044) 486-24-42 або на консультативний телефон МОН, який функціонує під час проведення вступної кампанії – (044) 481-32-15. Глава ДІНЗ Михайло Гончаренко розповів, що у випадку, якщо позбавлений ліцензії вуз продовжує працювати, представники інспекції звертаються до прокуратури.
Однак витрачені на вступ і навчання у вузі-шахрая гроші, час і сили постраждалим навряд чи хтось поверне. До того ж випускник неліцензійного вузу не отримає диплом про вищу освіту державного зразка. Якщо ж вуз позбавляють ліцензії вже після набору студентів, то керівництво вузу зобов’язане взяти на себе завдання розформувати студентів по інших вищих навчальних закладах.
Ризик наткнутися на вуз-шахрай є у тих, хто зупиняє свій вибір на нових навчальних закладах, в яких ще не було жодного випуску, а також на закладах, що займають останні місця в рейтингах вузів України. Краще не ризикувати і не сподіватися на авось, а віддати перевагу вуз з доброю репутацією. Благо вибрати є з чого: на сьогоднішній день в Україні діє в загальній складності 823 державних і приватних вищих навчальних заклади.
«Сегодня» перевірила, чи є серед навчальних закладів, позбавлених ліцензії в 2012-2013 році, вузи, які набирають абітурієнтів без законних на те підстав. На щастя, таких не виявилося: в деяких вузах зі списку ДІНЗ відповіли, що не приймають заяви на вступ в цьому році, а в деяких і зовсім не відповідають на дзвінки, а сайти їх «лежать».
Вузи, ліцензія яких анульовано на 2012-2013 роки (за даними ДІНЗ):
1. Донецький коледж радіоелектроніки та управління (повністю)
2. Київський університет «Східний світ» (повністю)
3. Київський педагогічний коледж східних мов при Київському університеті «Східний світ» (повністю)
4. Ялтинський університет менеджменту (повністю)
5. Володимир-Волинський медико-технічний коледж (повністю)
6. Луцький гуманітарний університет (повністю)
7. Донецький економіко-гуманітарний інститут (повністю)
8. Київська академія міжнародної економіки і міжнародних відносин (повністю)
9. Київський економічний інститут менеджменту (частково: на підготовку молодших спеціалістів за спеціальностями «Фінанси і кредит», «Комерційна діяльність» і «Ресторанне обслуговування»)
Віктор Ярижко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас