Західні ЗМІ: Смерть Газпрому може скинути Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні ЗМІ: Смерть Газпрому може скинути Путіна

Енергетика
1815
Жодною великою компанією в світі не управляють настільки вражаюче погано, як російським ВАТ Газпром, пише економіст Андерс Аслунд для Bloomberg. На думку автора, за останні 10 років менеджмент Газпрому “здійснив всі мислимі помилки”.
Однак президент Путін заперечує сам факт кризи в Газпромі і неухильно підтримує Олексія Міллера, голову правління компанії.
“Положення Газпрому – питання серйозне не тільки тому, що за капіталізацією це найбільша в Росії компанія, але тому, що Путін – її справжній голова. Куди йде Газпром, туди йдуть і Росія, і путінський уряд”, – стверджує автор.
Нагадаємо, що капіталізація Газпрому впала з $ 369 млрд (у травні 2008 року) до $ 83 млрд і продовжує знижуватися. Коефіцієнт ціна акцій/прибуток впав до “фатально низької позначки”, на думку автора: 2,4. “Компанія не викликає довіри у акціонерів”, – пише Аслунд.
“Крайня інертність; небажання вбирати нову інформацію; корупція і безглузда гордовитість”, – пише автор. Якщо Газпром вважає, що споживачі поводяться недоречно, він припиняє поставки. В результаті споживачі намагаються знизити залежність від Газпрому.
У своїй статті автор пише, що за останнє десятиліття Газпром упустив три великі революції в газовій індустрії, вважає автор: “експансію сланцевого газу в США, глобальний бум СПГ і зростання попиту в Китаї”.
“Менеджмент “Газпрому” також не зрозумів важливості ЄС”, – пише автор, нагадуючи про розслідування Єврокомісії, що загрожує великим штрафом. Швидше за все, прив’язку цін на газ до цін на нафту – принцип ціноутворення в “Газпромі” – визнають шкідливою для конкуренції, вважає автор.
ЄС також забороняє одній компанії суміщати розподіл газу і власність на газопроводи. “Кремль називає цю звичайну антитрестову політику “конфіскацією”, але в Європі “Газпром” зобов’язаний виконувати закони ЄС і, ймовірно, буде змушений розпродати свої активи”, – пише автор.
Як повідомлялося, частка Газпрому на європейському ринку газу впала до 34% (на 2011 рік) і на російському – до 65% (2012 рік). “Найбільше продажі Газпрому знижуються в інших колишніх республіках СРСР, тому що в цих країнах він діє особливо грубими і політизованими методами”, – вважає автор.
Автор додає, що видобуток газу Газпромом неухильно знижується. Туркменія після вибуху газопроводу в 2009 році віддала перевагу прокласти інший газопровід – до Китаю. Так Газпром втратив і доступ до дешевого центральноазіатського газу, і доступ до Китаю.
“Все це говорить про некомпетентність, але акціонерів по-справжньому дратує інше – колосальне марнотратство і корупція в компанії. Це набуває різних форм, наприклад, відділення активів. Сама волаюча форма – надмірне витрачання капіталу”, – йдеться в статті.
Аналітики Ощадбанку підрахували, що на видобуток газу Газпрому потрібно 11 млрд доларів на рік, але в 2011 році капітальні видатки підскочили до 53 млрд, а в 2012-му склали 43,2 млрд. Московські аналітики неофіційно припускають, що дві третини зайвих витрат пояснюються корупцією , а інша частина – “марнотратними надмірними інвестиціями”.
Але Путін замість скорочення капітальних витрат пропонує все більш дорогі проекти. У найближчі роки вклад “Газпрому” і нафтового сектора до держбюджету Росії, мабуть, різко знизиться, що, можливо, змусить Кремль переглянути економічний курс, вважає автор.
Разом з тим, Аслунд бачить в ситуації і плюси: “Ставши занадто корумпованим, щоб працювати, Газпром сам себе погубив. Йому більше не вдасться панувати в політичному житті Росії, і країна почасти перестане бути нафтовою державою”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас