Литва вважає Газпром загрозою для своєї національної безпеки - польські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва вважає Газпром загрозою для своєї національної безпеки - польські ЗМІ

Енергетика
454
Найбільша газова компанія в світі російський “Газпром”, яка є монопольним постачальником газу до Литви, створює загрози для енергетичної незалежності країни.
Про це повідомляє польська Gazeta Wyborcza з посиланням на рапорт литовських спецслужб.
“Особливу загрозу для енергетичної безпеки Литви створює залежність від монопольного постачальника газу – російського” Газпрому “і продиктованих ним цін та умов поставок газу”, – цитує рапорт адміністрації держбезпеки Литви польська газета.
У статті зазначено, що реалізовані литовською владою реформи в енергетичному секторі не зменшують загрози від “Газпрому”, який приймає контрзаходи, що не дозволяють країні знизити свою залежність.
“Маніпулюючи цінами енергії та переговорними пакетами, Росія намагається якомога довше утримати Литву й інші країни в залежності від своїх джерел енергії. Дуже правдоподібно, що найближчим часом Росія і далі буде вживати заходів для того, щоб не допустити появи альтернативних постачальників”, – цитує Gazeta Wyborcza рапорт спецслужб Литви.
Газета зазначила, що Литва будує термінал для прийому зрідженого газу, а також нову атомну електростанцію, завдяки яким хоче знизити енергетичну залежність від РФ.
GW також наводить витяги з ще одного рапорту Міністерства оборони Литви, в якому зазначається, що Росія “вважає енергетичну незалежність інших країн загрозою для своєї безпеки”.
“Ситуацію ускладнює те, що російське керівництво вважає енергетику одним з головних інструментів політичного впливу в Центральній та Східній Європі, і тому дуже гостро реагує на будь-які спроби держав цього регіону підвищити енергетичну незалежність”, – цитує газета рапорт Міноборони Литви.
GW зазначає, що, за словами експертів відомства, половину доходів бюджету Російської Федерації складають надходження від продажу нафти і газу, і саме від цих коштів залежить фінансування російської армії, витрати на яку за останні 30 років збільшилися втричі.
Згідно статті, литовська контррозвідка також зазначила, що в країні найактивніше працюють співробітники спецслужб Росії та Білорусі, повідомивши про виявлення в ряді держструктур, приватних фірм та осіб спеціальної програми, яка збирала особисті дані співробітників.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас