Міндоходов запропонувало повернути 1% збір з купівлі безготівкової валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міндоходов запропонувало повернути 1% збір з купівлі безготівкової валюти

Казна та Політика
2386
Міністерство доходів і зборів розробило законопроект про відновлення 1%-ного збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземної валют в безготівковій формі, який був скасований в Україні в 2010 році.
“На сьогодні виникла реальна необхідність запровадження сплати збору… як додаткового джерела формування державного бюджету, кошти якого спрямовуються на виплату пенсій”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, розміщеної на сайті відомства минулого тижня.
Міндоходов нагадує, що документ розроблено на виконання пункту Нацплану дій на 2013 рік, затвердженого президентом Віктором Януковичем.
У пояснювальній записці відсутній прогноз надходжень цього збору, проте раніше він оцінювався сумою до 10 млрд грн.
Як повідомлялося, в Україні збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з купівлі валюти був ведений в 1998 році разом зі зборами з покупки ювелірних виробів, автомобілів і за користування мобільним зв’язком, і разом з останнім був найбільш великим додатковим джерелом Пенсійного фонду. Ставка “валютного” збору коливалася в різний час з 0,2% до 1,5%, у свій час він стягувався і з готівкових операцій.
Проти збору з купівлі валют послідовно виступав Міжнародний валютний фонд, і з середини 2010 року його сплата була припинена, а з 2011 року збір був скасований.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас