Банк Новинського намагається відсудити у позичальників 6,1 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Новинського намагається відсудити у позичальників 6,1 млрд гривень

Кредит&Депозит
5040
Банк «Форум», що належить мільярдерові Вадиму Новинському, повідомив у звіті за перший квартал 2013 року, що він виступає в якості позивача в 973 справах на суму понад 6,1 млрд гривень. Банк займає 25-е місце за розміром активів, його кредитний портфель на початок року дорівнював 6,6 млрд гривень. Юридичні фірми, що супроводжують ці справи, можуть заробити на них від 500 млн до 1 млрд гривень, при цьому частина цієї суми банк їм уже сплатив.
Позови «Форуму» до найбільших позичальників підтримує юридична компанія «Алексєєв, Боярчуков і партнери», розповідають два джерела, знайомих з ситуацією в банку. «Мінімум 90%», – відповідає один з них на питання, яку частку позовів «Форуму» веде ця фірма. «Не коментую»,-заявив голова правління банку «Форум» Андрій Яцура. Інформація про клієнтів – конфіденційна, написав представник юридичної компанії.
Поганий мир – хороша війна
Більшість позовів були подані в 2011-2012 роках. «Єдиним способом захисту інтересів банку, коли були вичерпані всі способи мирного врегулювання відносин, є подача позовів, – пояснює Вадим Березовик, який в ті роки очолював правління «Форуму». – Якщо банк не може впоратися своїми силами, то змушений наймати юридичні компанії».
Наскільки судова активність «Форуму» виділяється на загальному тлі? Більшість українських банків не розкривають інформацію про свої позови. Але такі відомості є, наприклад, про Фідокомбанк (стара назва – Ерсте Банк). На 9 квітня 2013 у банку було 645 позовів до контрагентів з кредитування та інвестиційної діяльності на суму 376,0 млн гривень. Його кредитний портфель на той момент складав 3,4 млрд гривень.
Поряд з Укрсоцбанком «Форум» – ключовий клієнт юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери». «Сума кредитних коштів, виплачених банкам [« Форум »і Укрсоцбанк] у проектах, супроводжуваних нашими юристами, склала $ 350 млн», – сказано на її сайті.
Фірма стала основним підрядником «Форуму» після приходу в банк Березовика, який у 2004-2009 роках працював топ-менеджером в Укрсоцбанку, говорить колишній топ-менеджер великого банку. «Я з ними працював в Укрсоцбанку, вони захищали інтереси банку в судах», – підтверджує Березовик. «Укрсоцбанк і банк «Форум» на поступки позичальникам йшли дуже рідко і з колекторами майже не працювали», – констатує старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Останні роки банк подавав до судів практично на всіх позичальників, які хоч якось порушили умови договору, зазначає банкір, знайомий з ситуацією в «Форумі». Це підтверджує і Кравець, компанія якого представляла в судах інтереси позичальників банку «Форум».
Юридичні тонкощі
Думка Березовика про те, що суд – кращий спосіб роботи з проблемною заборгованістю, поділяють далеко не всі. «Банкам вигідніше вирішувати конфліктні ситуації до суду, – стверджує старший юрист адвокатської фірми Engarde Ярослав Яровий. – Банк зацікавлений в отриманні грошових коштів, а не у стягненні заставного майна». За його словами, більшість банків воліють йти на поступки з нарахування відсотків і штрафних санкцій, якщо бачать, що позичальник готовий платити хоч щось. «При судовому врегулюванні в кращому випадку банк отримує 40% від суми позову, а часто нічого не отримує», – констатує Ростислав Кравець.
Послугами колекторів «Форум» користувався не дуже активно. «Ми передавали колекторам на комісію портфель роздрібних кредитів на кілька десятків мільйонів гривень», – згадує Березовик. Це мізер для банку, який колись входив до групи найбільших. «Форум» співпрацює з колекторами в основному на стадії судового стягнення, говорить директор колекторської компанії «ЕОС Україна» (EOS Ukraine) Антон Онуфрієнко.
Юридичним компаніям, які обслуговували проблемні борги банку «Форум», судячи з усього, вдалося непогано заробити. «Десять позовів, які ведуть юридичні компанії, за сумою можуть в десятки і сотні разів перевищувати масу позовів, що подаються до роздрібних клієнтів. Це непорівнянні цифри», – запевняє Березовик. Витрати на судовий супровід позовів можуть досягати 10-20% від суми позову, і частину грошей необхідно заплатити авансом, підкреслює Кравець. «Тарифи на наші послуги в кожному випадку визначаються індивідуально, залежно від складності завдань і цілей клієнта, – письмово відповіла на запит Forbes юридична компанія «Алексєєв, Боярчуков і партнери». – Однак вони не вище середньоринкових цін».
Активи «Форуму» на 1 квітня 2013 дорівнювали 9,3 млрд гривень. У першому кварталі його кредитний портфель виріс на 10% до 7,3 млрд гривень. Власний капітал банку – 1,5 млрд гривень. У жовтні 2012 року «Смарт-Холдинг» Новинського закрив операцію з придбання 96,0635% акцій «Форуму» у німецького Commerzbank. Письмові запитання гендиректору «Смарт-Холдингу» Олексію Пертіну залишилися без відповіді.
Алексей Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас