Українці не підуть у бізнес через бюрократію, податки і дорогі кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці не підуть у бізнес через бюрократію, податки і дорогі кредити

Казна та Політика
3668
За роки незалежності частка дрібних підприємств в українському ВВП, за оцінками експертів, поки не досягла і 15%, що значно менше, ніж у розвинених економіках: у Німеччині на малий бізнес припадає 60%, в Італії – 70%, і навіть у сусідніх Росії та Білорусі – 22% і 23% відповідно.
Серед головних причин відставання української приватної ініціативи фахівці називають вкрай складні умови для відкриття і ведення своєї справи, відсутність доступного кредитування, а також низьку платоспроможність пересічних співвітчизників.
Ситуацію навряд чи можна змінити швидко, переконаний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Навіть за сприятливої економічної обстановки і продуманих реформ для цього може знадобитися 10-15 років.
У своєму бажанні займатися бізнесом жителі України не надто програють на тлі інших націй. За даними Інституту соціології НАНУ, 30,6% співвітчизників хотіли б відкрити свою справу, а ще 18,7% відповіли на запитання “скоріше так”.
Скромна частка малого бізнесу у вітчизняному ВВП свідчить, що ніде бажання так не розходиться з реальністю, як в Україні. Наприклад, у Британії бізнесмен-початківець може звернутися до місцевої влади, яка допоможе йому компенсувати витрати на запуск офісу – відшкодує витрати на кілька місяців оренди, офісні меблі, мінімум необхідного обладнання.
“У нашій же країні замість того, щоб дати тобі можливість піднятися і розвинутися, чиновники намагаються викручувати з підприємця навіть той мізер, що він заробив на самому початку”, – порівнює український підприємець.
За цим образним описом – красномовні цифри. Приміром, на сплату податків український бізнес витрачає в середньому 491 год на рік. У Польщі, Італії та Німеччині ця цифра становить 286, 269 і 207 годин відповідно. При цьому кількість виплат в Україні сягає 28, польські ж, італійські та німецькі бізнесмени роблять 18, 15 і дев’ять податкових платежів на рік, стверджують у Світовому банку, який щорічно готує рейтинг Doing Business.
Крім нормативної складності відкриття своєї справи, одним з головних бар’єрів для потенційних бізнесменів є і неможливість планування в українських реаліях, вважає Олександр Данилюк, координатор громадського руху “Спільна справа”.
Серед інших причин, які зупиняють навіть самих заповзятливих українців, називають складності із залученням фінансування. Нестабільна економіка підриває віру банкірів та інвесторів у здатність бізнесу повернути вкладення, а ставки банківських кредитів вимірюються непідйомними десятками відсотків – часто понад 20%.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас