ЗМІ: нові виклики можуть поставити під загрозу усю енергетичну модель Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: нові виклики можуть поставити під загрозу усю енергетичну модель Росії

Енергетика
734
Газпром переживає період занепаду і не може адекватно відповісти на виклики сланцевої революції. Про йдеться в статті Financial Times.
«Газпром це – компанія в стагнації. Він втрачає частку ринку всередині Росії, його сила в переговорах з Європою послаблюється, і він витрачає всі свої готівкові потоки на великі проекти, які не окуповуються»- зазначає експерт московського інвестиційного банку Uralsib Ігор Міхайлов.
«Нові виклики можуть поставити під загрозу всю енергетичну модель Росії. На Газпром припадає близько 8% обсягу виробництва і 20% доходів бюджету країни. Він поставляє значну частину ренти від природних ресурсів, на яку покладається президент Росії Владімір Путін», – зауважує видання.
«Сланець став феноменом, до якого Газпром не був готовий. Ще у 2010 році Міллер говорив про «міфи сланцевої лихоманки». Компанію попереджали, щоб вона не недооцінювала цю трансформацію. Один західний нафтовий банкір заявляє, що ще чотири роки тому попереджав топ-менеджерів Газпрому про сланець, але отримав різку відповідь.
«Я сидів в одній кімнаті з найкращими і найяскравішими представниками Газпрому, і вони сказали: «Це ж Північна Америка, чому це має нас хвилювати?». Я сказав, що якщо так триватиме і далі, то за виробництвом газу США переженуть Росію. Так і сталось. Вони спали за кермом», – відзначив банкір.
Як приклад він назвав Штокманівське газове родовище в Баренцевому морі. Газпром мав намір продавати газ звідти в США, але зважаючи на низку власних джерел США цього не потребують. Минулого місяця Газпром офіційно закрив Штокман, залишивши його «майбутнім поколінням», – пише Financial Times.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас