ЄС втрачає 10 млрд євро на рік через контрабанду сигарет, у тому числі з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС втрачає 10 млрд євро на рік через контрабанду сигарет, у тому числі з України

Казна та Політика
384
Країни Європейського союзу щорічно недоотримують податки на суму 10 млрд євро через контрабанду сигарет, у тому числі з Росії, України та Білорусії.
При цьому тютюнові концерни виявилися в сумнівній ситуації. З одного боку, контрабанда знижує обсяги офіційних продажів в ЄС. З іншого боку, приблизно 80% вартості пачки сигарет складають податки. Тобто виробники заробляють і на контрабандних сигаретах, якщо вони фірмові.
Євросоюз вже давно намагається чинити тиск на найбільші тютюнові компанії. З чотирма провідними виробниками, які контролюють близько 80% ринку, вдалося укласти угоди, в результаті виробники тепер вказують, скільки сигарет і куди вони поставляють.
Однак і ці угоди легко обійти, оскільки у більшості компаній є філії в країнах Східної Європи та Азії. Там проконтролювати кількість вироблених сигарет досить важко.
Крім того, консультант Європейського відомства боротьби з фінансовими махінаціями (OLAF) Остін Роуен підкреслює, що багато виробників за межами ЄС досі постачають гігантські партії сигарет в невеликі країни. Одразу ясно, що споживачам в цих державах не викурити навіть десятої частини поставок. Так що тютюнові концерни абсолютно точно знають, що їхній товар буде нелегально переправлений на чорний ринок Євросоюзу.
Крім того, існує виробництво сигарет спеціально для контрабанди. Наприклад, тютюнові вироби марки Jin-Ling з російського Калінінграда. Представник Управління по боротьбі з контрабандою (Zollkriminalamt) в Кельні Вольфганг Шміц пояснює: “Офіційно сигарети марки Jin-Ling виробляються для російського ринку. Однак ви не знайдете їх ні в одному тютюновому кіоску Росії”.
При цьому в східних районах Берліна Jin-Ling стали найбільш ходовою маркою. Нелегальні вуличні торговці продають їх за половину вартості. Попит на цю продукцію настільки великий, що сигарети, призначені для контрабанди, навіть почали підробляти.
Тепер Євросоюз намагається за допомогою різних домовленостей змусити такі країни, як Росія, посилити контроль за виробництвом тютюнових виробів. Однак оскільки це завдання найближчим часом вирішити не вдасться, було вирішено посилити контроль у портах з правом безмитного ввезення та вивезення товарів і в зонах вільної торгівлі в самому ЄС.
Тим не менше, всі ці заходи не відлякують контрабандистів з однієї простої причини: нелегальна торгівля сигаретами обіцяє неймовірні прибутки. У Білорусії 100 тис. пачок сигарет коштують близько 30 тис. євро, у Польщі їх ціна зростає до 100 тис. євро, а в Німеччині – до 250 тис. євро. У Великобританії або скандинавських країнах, де сигарети коштують ще дорожче, таку партію можна продати за півмільйона євро.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас