Суд відновив справу про незаконність приватизації Криворіжсталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відновив справу про незаконність приватизації Криворіжсталі

Казна та Політика
3093
Господарський суд Києва поновив справу про незаконність приватизації 93,02% акцій найбільшого в Україні гірничо-металургійного комбінату ВАТ “Криворіжсталь” (Дніпропетровська обл.) За позовом промислово-фінансового консорціуму “Інвестиційно-металургійний союз” (ІМС), створеного компаніями бізнесменів Рината Ахметова (СКМ) і Віктора Пінчука (“Інтерпайп”).
Згідно з визначенням суду від 22 травня поточного року, відповідачем у даній справі є Фонд державного майна (ФДМ) України.
У судових матеріалах констатується, що ІМС звернувся до суду з позовною заявою до ФДМ про визнання незаконним та скасування наказу від 15 лютого 2005 року № 289 “Про скасування наказів ФДМ по ВАТ” Криворізький гірничо-металургійний комбінат “Криворіжсталь”. Постановою Господарського суду Києва від 22 березня 2005 року було порушено провадження у справі, позовну заяву прийнято до розгляду, розгляд справи було призначено на 19 квітня 2005 року.
Постановою Господарського суду Києва від 19 квітня 2005 року провадження по справі № 38/113 було зупинено до вирішення по суті Господарським судом Києва справи № 27/3.
28 листопада 2005 постановою Господарського суду Києва справу № 27/5 за позовом ІМС до Кабінету міністрів України (третя особа – “Криворіжсталь”) було залишено без розгляду.
Розпорядженням голови Господарського суду Києва від 22 травня 2013 справу № 38/113 передано на розгляд колегії з трьох суддів, які прийняли рішення про відновлення провадження у справі.
До повторного продажу на відкритому конкурсі комбінату компанії Mittal Steel Рінат Ахметов заявляв, що він вважає незаконним скасування рішення про продаж меткомбінату “Криворіжсталь” консорціуму ІМС, розраховуючи на перегляд цього рішення в європейських судах і повернення підприємства консорціуму.
Про намір оскаржити в судовому порядку результати приватизаційного конкурсу раніше також заявляв “Смарт-холдинг” (Київ).
Як повідомлялося, в 2004 році створений Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим промислово-фінансовий консорціум ІМС придбав 93,02% акцій “Криворіжсталі” на приватизаційному конкурсі за 4260 млн грн (близько $ 800 млн).
Обраний наприкінці 2004 року президентом країни Віктор Ющенко і призначена на початку 2005 року прем’єр-міністром Юлія Тимошенко заявили про необхідність перегляду підсумків цього конкурсу у зв’язку з антиконкурентними умовами приватизації, що призвело до значного заниження ціни угоди. Прокуратура оскаржила законність продажу комбінату, після чого українські суди скасували підсумки конкурсу.
Найбільша в світі металургійна компанія Mittal Steel (яка пізніше об’єдналася з компанією Arcelor) у жовтні 2005 року купила на конкурсі ВАТ “Криворіжсталь” за 24,2 млрд грн.
У той же час ІМС оскаржив рішення українських судів у Європейському суді з прав людини, який прийняв скаргу до розгляду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас