Туреччина продовжує протестувати, кількість мітингувальників зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина продовжує протестувати, кількість мітингувальників зростає

Казна та Політика
1932
Напередодні пройшла наймасовіша акція з початку протестів. Правоохоронці отримали наказ не застосовувати силу проти мітингувальників. Втім, локальних зіткнень знову уникнути не вдалося.
“Нарешті люди прокинулися. І тепер їх волю не зломили! Прем’єр Ердоган виїхав з країни і повинен повернутися завтра. Але ми ще подивимося, чи вистачить йому сміливості!” – Заявляє один з протестуючих.
“Я не хочу, щоб ці протести закінчувалися. Ми повинні продовжити боротьбу, щоб наші діти жили в демократичній і мирній державі”, – вторить його товариш.
Про вирубку історичного парку Гезі в центрі Стамбула, через яку і почалися заворушення, вже майже не говорять. Список вимог мітингувальників зростає з кожним днем. Спочатку вони були незадоволені жорсткими діями поліції, потім закликали уряд негайно піти у відставку, а тепер виступають проти ісламізації суспільства в цілому. Вчора слідом за профспілкою держслужбовців до маніфестації приєдналися жінки.
“Ми – сучасне і прогресивне суспільство і не хочемо ставати релігійними фанатиками. Жінки бояться, що в один прекрасний день вони прокинуться в паранджі”, – заявила дизайнер Бану Тавласогли.
Палаючі барикади, водомети і сльозогінний газ – такі кадри приходять з Анкари, Ізміру, Різе та інших міст. Одна з ключових статей бюджету – туріндустрія – вже несе збитки. За даними місцевих ЗМІ, близько 40 відсотків туристів відмовилися або перенесли поїздки в Стамбул. Інші – намагаються забронювати готель, подалі від центральних кварталів, де проходять маніфестації. Аналітики кажуть, що якщо в найближчі дні влада не почує народ, в курортних містах теж почнуться заворушення – і це перед самим розпалом літнього сезону.
“Ердоган – легітимний лідер і найпопулярніший прем’єр за останні півстоліття. Але його розуміння демократії має бути більш ліберальним. Адже є деякі рамки, з яких виходити не можна. Його партії слід прислухатися до політичних опонентів, а не залякувати власний народ”, – заявляє журналіст Мустафа Акйол.
Втім, сам прем’єр поки зберігає спокій. Його північноафриканське турне проходить без змін у графіку. Він чомусь впевнений, що коли повернеться на батьківщину – обстановка вже буде спокійною.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас