Відразу п'ять китайських компаній можуть провести IPO в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відразу п'ять китайських компаній можуть провести IPO в США

Фондовий ринок
261
До кінця червня відбудеться перше цього року IPO китайської компанії в США. Ще чотири компанії з КНР роздумують над тим, щоб продати акції американським інвесторам. Раніше потужний потік китайських IPO на біржах Америки практично вичерпався через численні скандали з маніпулюванням звітністю емітентами з КНР. Максимальні шанси на успіх IPO зараз у відомих і зростаючих компаній, які не поскупляться запропонувати інвесторам дисконт, вважають експерти.
Китайський онлайн-ритейлер LightInTheBox Holdings розраховує розмістити свої акції на $100 млн на Нью-Йоркській фондовій біржі в найближчий місяць. Ціновий коридор розміщення дорівнює $8,5-10,5 за папір. Можливість вийти на американський фондовий ринок зараз також розглядають китайський портал для мандрівників Qunar.com, виробник мікропроцесорів Montage Technology і розробник додатків для мобільних пристроїв 3G.cn & Go Launcher, повідомила вчора The Wall Street Journal з посиланням на людей, знайомих з планами компаній. Не виключено також, що китайський інтернет-гігант Alibaba Group вибере для проведення очікуваного IPO, в рамках якого компанія може бути оцінена в $60 млрд, котрийсь із американських майданчиків.
У разі якщо плани цих компаній реалізуються, це може стати початком повернення емітентів з КНР на американський ринок. У недавньому минулому біржі США були популярні серед китайських компаній – за 2009-2011 роки 67 китайських компаній продали інвесторам у США свої акції на загальну суму $8,3 млрд, свідчать дані Dealogic. Однак згодом деякі з них виявилися фігурантами скандалів навколо махінацій з фінансовою звітністю. Найгучнішим з них стало звинувачення в 2011 році компанії Sino-Forest в багаторазовому завищенні своїх активів і прибутку. Проте недовіра інвесторів до фінансової звітності торкнулася більшості компаній з Китаю, що торгуються на американських біржах. У підсумку в 2012 році в США розмістили акції тільки дві китайські компанії, які залучили лише $166 млн.
Повернення інтересу компаній з КНР до американських бірж, зокрема, пов’язане з тим, що регулятори США домовилися з Пекіном про частковий доступ до інформації аудиторських компаній КНР. Укладена в кінці травня угода поклала край дворічному протистоянню, в рамках якого SEC навіть подала позов проти “великої четвірки” аудиторських компаній за те, що їхні китайські “дочки” відмовлялися надати необхідну інформацію. Останні ж мотивували свою відмову тим, що їм довелося б порушити китайське законодавство про державну таємницю. Втім, не всі задоволені укладеною угодою. “Ця угода дозволить інвесторам тільки з’ясувати, як саме їх обдурили, але нічого не зробить для того, щоб не допустити самого шахрайства”, – вважає сенатор Чарльз Шуммер.
Ще один привід для оптимізму з приводу IPO китайців у США – успіх компаній, що розмістилися торік. Акції інтернет-рітейлера Vipshop Holdings додали в ціні 451%, а папери соціальної мережі YY – 264%. Почасти таке зростання пояснюється тим, що компанії продавали свої акції з дисконтом, щоб компенсувати скепсис інвесторів після бухгалтерських скандалів. Та ж LightInTheBox навіть у разі розміщення по верхньому коридору отримає оцінку, яка тільки в три рази перевищує її виручку за минулий рік, у той час як для багатьох американських технологічних компаній цей мультиплікатор, за даними Morningstar, коливався від 10 до 20.
“Якийсь дисконт, ймовірно, буде закладений в перших розміщеннях китайських компаній, щоб залучити більш широке коло інвесторів. Однак якщо компанії, що розміщаються, будуть цікаві в плані зростання бізнесу та виходу на привабливі сегменти китайського ринку, то інвестори скоро перестануть вимагати цей дисконт”, – вважає Андрій Акопян, керуючий партнер інвестиційного бутіка Caderus, що спеціалізується на Китаї. У той же час якщо раніше інвесторам вистачало просто абстрактних обіцянок доступу до зростаючої китайської економіки, то тепер шанси на успіх мають тільки прибуткові й відносно відомі компанії, додав експерт.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас