Кому довірити внесок: банку чи кредитній спілці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому довірити внесок: банку чи кредитній спілці?

Особисті фінанси
3000
Більшість українців, маючи навіть невеликі заощадження, все частіше вважають за краще зберігати їх на депозиті, адже зараз відсотки по вкладах дозволяють і інфляцію покрити, і навіть заробити. Однак виникає питання – куди вигідніше віднести гроші: в банк чи в кредитний союз.
З оглядом на ризики
Великі та середні банки пропонують зараз в середньому 16-17% річних за вкладами на рік, тоді як кредитні спілки більш щедрі – 25-26% річних.
Киянин Андрій Говоров зробив вибір на користь банку. Дохід з депозиту за 12 місяців за договором склав 18% з щомісячною капіталізацією відсотків.
- Спочатку я думав про розміщення депозиту в кредитному союзі, – розповів Андрій. – Але потім вирішив відкрити його в банку. Тут не найвищий прибуток, зате я спокійний за внесок. Якщо раптом банк «лопне», то повернення моїх грошей гарантує Фонд гарантування вкладів фізосіб.
Тамара Тітова з Севастополя, згадуючи свій сумний досвід з депозитом у КС «Афіна», який припинив виплати під час кризи 2008 року, а його керівництво вдарилося в біги, тепер теж довіряє тільки банкам.
А от Антон Струк – член однієї з одеських кредитних спілок. Він вже не перший рік зберігає свої гроші в КС і переконаний, що потрібно вибирати найвигідніші пропозиції фінансового ринку.
- Мій дохід по депозиту сьогодні – 26% річних, а рік тому ставка взагалі була 31%, так що я вже непогано заробив, – розповів Антон. – Віддаю перевагу покладатися на особистий досвід, а не на побоювання панікерів. Вибір я робив не абияк, а після того, як уважно розглянув обстановку на ринку і зважив всі «за» і «проти».
У кредитній спілці не працюють з першим зустрічним
Якщо з вкладниками банків все зрозуміло, то в роботі КС є свої особливості. В Асоціації кредитних спілок пояснили, що розраховувати на кредит або розміщення депозиту можуть тільки члени КС. Вони відраховують гроші для кредитування один одному і для інших своїх цілей.
- Щоб стати членом КС, претендент повинен надати документ з фотографією, що засвідчує особу, заплатити вступний внесок (до 30 грн) і пайовий (він може бути щомісячним, а повернути його можна лише вийшовши з членів КС), – сказали в асоціації. – Тільки після цього клієнт може розраховувати на позику або розміщувати вклад.
Страх перед КС, високими ставками за депозитами і ризиками невиплат – це відгомони кризового 2008 року, вважають в асоціації. А зараз члени КС мають можливість не тільки заробляти, але й отримувати кредити на вигідних умовах.
- Ми працюємо на пільговому оподаткуванні, – пояснили в одній з КС, де пропонують ставку 25,5% на рік. – До того ж, оскільки ми неприбуткова організація, то не платимо податок на прибуток, і наші витрати менші, ніж у банків, – звідси і більш високі річні ставки.
Не за планом
У КС немає стабільних нормативів з виплати відсотків, термінів і навіть ставок, хоча їх роботу регулює Держфінпослуг, – розповіли в Центрі Разумкова, який займається економічними дослідженнями. – Вони можуть припинити виплати у зв’язку із збитками або важким фінансовим становищем. При цьому КС навіть не можна оштрафувати, оскільки у нього немає статусу фінустанови.
Достроково забрати свої гроші з кредитної спілки не так просто, як з банку (з перерахунком процентної ставки). Для цього потрібно припинити своє членство і дочекатися відповідного рішення на планових зборах членів КС. Причому гарантії повернення депозиту і в цьому випадку ніхто не дасть.
- Якщо збанкрутує банк, то Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодує вкладнику його депозит і належні відсотки, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – А депозити поза банком не потрапляють під захист фонду, і якщо у кредитної спілки виникнуть проблеми, то вкладник ризикує залишитися ні з чим.
Юлія Полехіна
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас