Україна практично не має шансів піти за "кіпрським сценарієм" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна практично не має шансів піти за "кіпрським сценарієм" - експерт

Казна та Політика
974
Шанси на реалізацію “кіпрського сценарію” в Україні слідом за Європою абсолютно мінімальні, якщо взагалі можливі. Таку думку висловив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.
“Шанси на реалізацію “кіпрського сценарію” в Україні я б оцінив як абсолютно мінімальні, якщо вони взагалі можливі. Тобто я не вірю, що в Україні подібного роду дії взагалі можливі”, – сказав Устенко.
За його словами, українська економіка, незважаючи на всю слабкість банківського сектора, ні в якому разі не може допустити можливості підриву довіри до себе, це може бути небезпечне як “втечею депозитів”, так і підривом довіри з боку іноземних кредиторів.
“Одна справа, коли сильні європейські банки, згодні рятувати Європейський Центробанк і можуть накачати ліквідністю їх самих, при цьому теж відчуваючи проблеми. Але інша справа підірвати крихку довіру, яка є у так званій економіці, що розвивається, яка за визначенням є ризиковою”, – зазначив експерт.
При цьому, зазначив Устенко, уряд України не може не розуміти, що будь-які прорахунки в економіці можуть бути небезпечні колосальними політичними наслідками.
Нагадаємо, що наприкінці травня Європарламент схвалив законопроект, що дозволяє банкам, у випадку кризи, приймати грошові кошти для вирішення своїх проблем з депозитів об’ємом від 100 тисяч євро. Відповідно до законопроекту, дану методику оздоровлення банки стануть використовувати з 2016 року. Це означає, що немає вкладників, застрахованих від втрат.
Законопроект, що приводить в жах вкладників, навіяний ситуацією на Кіпрі: коли в державі сталась банківська криза, міжнародні кредитори погодилися виділити острову 10 млрд євро за умови, що фінсектор країни буде реструктуризований за рахунок списання депозитів і приватних рахунків, в результаті чого великі вкладники втратили до 60% заощаджень.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас