По бутерброду з кожного пасажира — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По бутерброду з кожного пасажира

Світ
1686
Авіакомпанії в усьому світі зароблять у 2013 році $ 12,7 млрд – на 67% більше, ніж торік, прогнозує Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA), що підвищила власний березневий прогноз на 20%. Перевізникам допоможе падіння цін на паливо і зростання завантаженості рейсів – авіакомпанії перевезуть в цьому році рекордні 3,13 млрд пасажирів, підрахувала IATA.
Прибуток авіаперевізників у цьому році зросте до $ 12,7 млрд, що на 67% вище результату минулого року, прогнозує Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA). Попередній прогноз IATA на цей рік від 20 березня був на 20% нижче ($ 10,6 млрд). Виручка авіаперевізників, згідно з прогнозом асоціації, збільшиться до $ 711 млрд. Таким чином поточний рік буде одним з найсильніших для авіакомпаній: показники були кращими лише в 2007 році (2,9% при прибутку в $14,7 млрд) і в 2010 році (3,3% при прибутку в $19,2 млрд).
Асоціація поліпшила прогноз прибутку індустрії авіаперевезень на поточний рік у зв’язку з рекордною завантаженістю авіарейсів. Цього року вперше в історії авіакомпанії перевезуть понад 3 млрд пасажирів – 3,13 млрд. Завдяки цьому середній коефіцієнт завантаження рейсів підніметься до рекордних 80,3%, заявив на річних зборах IATA у Кейптауні гендиректор організації Тоні Тайлер.
Зростання прибутку станеться великою мірою завдяки ефективному скороченню витрат і правильній роботі з розміщенням пасажирів – багато авіакомпаній утрималися від збільшення кількості посадкових місць, незважаючи на зростання попиту на авіаперевезення, пояснюють в IATA. Зростання пасажиромісткості лайнерів складе 4,3%, а попит виросте на 5,3%, відзначає асоціація. До того ж авіаперевізники намагаються збільшити прибуток за рахунок стягнення додаткової плати за попереднє оформлення багажу і резервацію місця в літаку. Подібні так звані допоміжні доходи, за оцінкою IATA, в 2013 році складають 5% від загального обсягу доходів авіакомпаній.
На руку перевізникам грають і макроекономічні фактори. Середня ціна нафти Brent знизиться цього року до $ 108 за барель з $ 111,8 роком раніше, що дозволить стримати паливні витрати. Рентабельність авіакомпаній тісно пов’язана із зростанням світового ВВП: у ті роки, коли підйом ВВП становив менше 2%, авіакомпанії фіксували загальний збиток, відзначається IATA. У 2013 році очікується лише невелике прискорення світового зростання – до 2,2% з 2,1% в 2012 році.
Правда, рентабельність галузі з прибутку після врахування податків залишається слабкою – 1,8% з чистого прибутку.
«Це важкий бізнес. Авіаперевізникам необхідно постійно стежити, щоб витрати не перевищували доходи. Багатьом авіакомпаніям доводиться боротися за виживання. У середньому авіакомпанія буде заробляти всього $ 4 з кожного пасажира – це менше вартості бутерброда в більшості кафе», – поскаржився Тайлер.
IATA очікує, що авіакомпанії в усіх регіонах світу будуть беззбитковими в цьому році, але обсяги і темпи зростання прибутку будуть різнитися. В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР) у цьому році очікується чистий прибуток авіакомпаній на рівні $4,6 млрд, що на $400 млн краще березневого прогнозу. Основним чинником зростання залишається сильний попит в Китаї і інтерес до далекомагістральних перевезень. Загальний попит на пасажирські перевезення в АТР, як очікується, збільшиться на 6,3%, тоді як пасажиромісткість – лише на 5,6%.
Північноамериканські авіаперевізники завершать 2013 із загальним чистим прибутком в $ 4,4 млрд проти раніше очікуваних $ 3,6 млрд, незважаючи на самий слабкий ріст попиту серед усіх регіонів світу (1,7%), який, тим не менш, випередить збільшення пасажиромісткості (0,7%). Рентабельність компаній у Північній Америці підтримають серйозні структурні реформи. Авіакомпанії Європи отримають прибуток в $ 1,6 млрд, що вдвічі краще попереднього прогнозу, повідомляє IATA.
Авіакомпанії країн Близького Сходу отримають прибуток у розмірі $1,5 млрд (це на $100 млн більше березневого прогнозу і на $400 млн більше грудневого прогнозу IATA), при тому що за підсумками минулого року прибуток був зафіксований на позначці $900 млн. Латинська Америка стане єдиним регіоном, прогноз для якої не змінився з березня цього року – IATA прогнозує прибуток на рівні $ 600 млн. Африканські авіакомпанії, як очікується, вийдуть на прибуток в $100 млн проти збитків, зафіксованих за підсумками минулого року. Авіаперевізники цього регіону залишаться найменш прибутковими
Сектор вантажоперевезень стагнує, констатує IATA. Загальний обсяг перевезених вантажів залишиться без змін – на рівні 52,1 мільярда тонн, цей сектор не показував істотного зростання з 2010 року.
«Показники ростуть, з одного боку, через здешевлення авіапалива в самий сезон, з іншого – через те, що пасажиромісткість збільшується мінімально, а попит зростає», – погоджується аналітик «ВТБ капіталу» Олена Сахнова. «У Європі найчастіше продають більше квитків, ніж посадочних місць в літаку. Через високу регулярність рейсів це не є проблемою», – додає Андрій Рожков з ІФК «Метрополя».
Російські експерти очікують поліпшення показників і у вітчизняних перевізників. Зростання операційних показників «Аерофлоту» складе 18-19%, прибуток може вирости приблизно на 20% порівняно з минулим роком, вважає Рожков. Сам авіаперевізник очікує зростання виручки в цьому році до $9,56 млрд. Чистий прибуток «Аерофлоту» за I квартал 2013 року по РСБО зросла в 2,58 рази відносно попереднього періоду – до 2,882 млрд рублів. Виручка авіаперевізника за січень – березень 2013 зросла на 20% – до 40,315 млрд рублів. Пасажиропотік “Аерофлоту” в січні – квітні збільшився на 19,7% в річному вираженні до 5,915 млн людей.
Ольга Алексеева
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас