Податок на нерухомість можуть перерахувати - виявилося, він б'є по кишені не тільки багатих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на нерухомість можуть перерахувати - виявилося, він б'є по кишені не тільки багатих

Казна та Політика
7380
Нардепи хочуть, щоб власникам двох міні-квартир не потрібно було платити житловий збір.
Запровадження з квітня цього року податку на нерухомість, як виявилося, вдарило не по господарям «палаців», а насамперед по численними власникам недорогих і середніх квартир. Коли податкова почала застосовувати закон на практиці, з’ясувалося: ті, у кого кілька об’єктів нерухомості (наприклад, дві гостинки), зобов’язані платити державі за право володіти другою будовою, незалежно від його площі. Тому що пільга з несплати поширюється лише на один об’єкт. Нагадаємо: платити податок за законом зобов’язані власники квартир з житловою (не загальною) площею від 120 до 240 кв. м і будинків від 250 до 500 кв. м. За кожен зайвий “квадрат” їм треба сплатити на рік 1% від мінзарплати (11,47 грн). Хороми понад 240 кв. м і особняки понад 500 кв. му оподатковуються за вищою ставкою – 2,7% МЗ, або 30,97 грн. Наприклад, податок на квартиру з житловою площею 150 кв. м складе 344 грн на рік, на особняк, в якому 500 кв. му житлоплощі, – 2753 грн на рік. У той же час власник двох квартир житлоплощею 30 і 40 кв. м, що в сумі становить 70 кв. м, також зобов’язаний платити податок – за одну квартиру за його вибором. Наприклад, для 30-метрової квартири податок складе 344 грн на рік. Хоча спочатку планувалося обкласти податками тільки тих, у кого житло просторе – маючи на увазі, що це люди заможні.
ЯК ВИПРАВИТИ. Нещодавно до Ради було подано законопроект, покликаний виправити непорозуміння. Суть його – у тому, щоб площа, яка оподатковується (120 і 250 кв. м) не залежала від кількості квартир або будинків, що знаходяться у власності однієї людини, а підсумовувати. Тоді той, у кого 2-3 маленькі квартири, не платитиме, якщо в сумі житлоплощу менше 120 кв. м. На думку одного з авторів законопроекту, Сергія Гордієнка (КПУ), внесення змін до ПК усуне соціальну несправедливість і знизить напругу в суспільстві. «Зараз у Раді йде дискусія з цього приводу, але більшість схиляється до того, що закон треба приймати. Можливо, навіть до кінця цієї сесії (середина липня. – Авт.). Тягар цього податку зараз на плечах незаможних, а не багатих, а повинно бути навпаки», – сказав нам перший заступник голови фракції ПР у Раді Михайло Чечетов.
ПРОТИ І ЗА. Мінфін не підтримує зміну закону. У його прес-службі нам нагадали, що дохідна частина бюджету-2013 включає в себе надходження і від цього податку (до 2,5 млрд грн), у тому числі з тих, у кого квартири невеликі, але їх дві і більше. А от уряд вже запропонував відстрочити стягнення податку до 1.01.2014 р., але з іншої причини – не сформовано електронний реєстр платників податків. Цю ініціативу підтримав і міністр доходів і зборів Олександр Клименко, зауваживши, що у них немає проблем з стягненням податку з тих, хто є в реєстрі. Це власники нового житла і ті, хто обзавівся «вторинкою» після 1 червня 2010 р., коли почав формуватися електронний реєстр. Вони починаючи з 15 квітня отримують платіжки про нарахування податку, адже Міндоходов зобов’язаний виконувати закон. Розрахуватися треба протягом 60 днів з моменту отримання. І, за словами Клименка, якщо податок скасують або перенесуть на 2014 р., переплачене власникам житла повернуть.
НЕ УНИКНУТИ. Юрист Володимир Столітній називає прийняті норми, за якими треба платити за другу квартиру, нонсенсом і також сподівається, що Кодекс змінять. Але навіть якщо все залишиться як і раніше, він не радить переоформляти житло, щоб не платити податок. «Наприклад, у чоловіка і дружини у спільній власності дві квартири, обидві по 40 кв.м.. м, і кожен з них зобов’язаний платити за половину другої квартири. Якщо переоформити одну з них тільки на одного, другу – на іншого, податок не стягуватиметься. Але витрати на переоформлення складуть більше 6000 грн, що рівносильно сплаті податку за 20 років вперед», – підрахував Столітній.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас