Підписання меморандуму з МС може призвести до нових «харківських угод» - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підписання меморандуму з МС може призвести до нових «харківських угод» - експерт

Енергетика
582
Ризик підписаного 31 травня Меморандуму про поглиблену взаємодію між Україною та Євразійською економічною комісією (ЄЕК) полягає в тому, що він може стати стартовим майданчиком для появи нових «харківських угод», деталі яких стануть відомі в останній момент. Про це заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
«Який ризик (підписання меморандуму)? Головне, щоб це не перетворилося на стартовий майданчик, щоб поступово ми не отримали наступні «харківські угоди», коли в один момент з’являються нові домовленості», – зазначив Юрчишин.
Разом з тим, на даному етапі, на його думку, прямих вигод або прямих загроз від підписаного меморандуму немає. «Прямих вигод чи прямих загроз, які б випливали з того, що маємо, поки немає. Поки що все в стані невизначеності. Поки це політична декларація про партнерство», – підкреслив експерт.
При цьому він звернув увагу, що вигод немає не тільки для України, але і для Митного союзу. «Фактично ніяких спеціальних переваг чи недоліків Україна не може мати. Так само як і Митний союз не зможе мати якихось переваг від такого сорту змін і доповнень. Нинішня ситуація – це просто фіксація стану, фіксація того, що Україна підтверджує, що вона зацікавлена у співпраці з Росією та іншими країнами СНД», – підкреслив Юрчишин.
На думку експерта, Україна вже має можливості реалізовувати цікаві і потрібні проекти. «Україна має зони вільної торгівлі з Росією та іншими країнами СНД і цілком може реалізувати проекти, які потрібні і цікаві, в рамках двосторонніх і багатосторонніх договорів. Зона вільної торгівлі сама по собі надає багато можливостей», – зазначив він.
Як повідомлялося, 31 травня в Мінську прем’єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали Меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас