У Росії пропонують скасувати дострокові пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії пропонують скасувати дострокові пенсії

Казна та Політика
863
Міністерство праці запропонувало з 2015 року скасувати дострокові пенсії для працівників шкідливих виробництв. Про це заявив заступник голови відомства Сергій Вельмяйкін. За його словами, поки міністерство тільки береться за розробку проекту реформи дострокових пенсій.
Передбачається, що відшкодування за шкідливі умови праці отримуватимуть тільки ті працівники, які вже не можуть продовжувати трудитися на своїх робочих місцях. Йдеться про тих, хто отримав професійне захворювання. У такому разі допомогу їм виплачуватимуть у Фонді соціального страхування. Фактично, це допомога з інвалідності.
Вельмяйкін пояснив, що мова йде про тих громадян, які з 2015 року будуть виходити на небезпечні та шкідливі робочі місця. У тих, хто до цього терміну вже буде мати більше половини робочого стажу на шкідливому виробництві, пенсійні права збережуться в повному обсязі. Роботодавців також зобов’яжуть створити корпоративну пенсійну систему для тих, хто до 2015 року вже буде трудитися на шкідливих робочих місцях, але не набере половини стажу.
Як пишуть «Нові вісті», Вельмяйкін пояснив, що існуюча система дострокових пенсій не мотивує роботодавців вкладати гроші в модернізацію виробництв і ліквідацію робочих місць з шкідливими умовами праці. Поліпшення умов праці не знижує витрати підприємств. Таким чином, виплачуючи дострокові пенсії, держава просто субсидує шкідливі виробництва.
У Росії налічується 40 мільйонів пенсіонерів. 10,9 мільйона з них отримують дострокові пенсії, при цьому шість мільйонів мають дострокові пенсійні права через роботу на шкідливих виробництвах. Число колишніх працівників шкідливих виробництв, які отримують дострокові пенсії через інвалідність та професійні травми, становить 155 тисяч.
У рамках пенсійної реформи, що проходить у Росії, влада вже підвищила страхові внески для працівників шкідливих виробництв. Таким чином, вважають чиновники, вдасться збільшити доходи Пенсійного фонду і змусити компанії покращувати умови праці.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас