Китай розширив ядерний потенціал - єдиний з п'ятірки ядерних держав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай розширив ядерний потенціал - єдиний з п'ятірки ядерних держав

Казна та Політика
752
З п’ятірки ядерних держав лише Китай в 2012 році розширив свій ядерний потенціал. Про це йдеться в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), оприлюдненій 3 червня.
При цьому всі п’ять держав, що офіційно визнали факт володіння ядерною зброєю – Росія, США, Великобританія, Франція і Китай – в минулому році оголосили про запуск програм з розгортання нових систем доставки ядерних зарядів, або про плани з розробки таких програм.
Всього на частку країн, що володіють ядерною зброєю, до яких SIPRI крім офіційної п’ятірки ядерних держав відносить Індію, Пакистан та Ізраїль, на початок 2013 року припадало 4,4 тисячі одиниць оперативної ядерної зброї, з яких близько двох тисяч перебували в стані боєготовності.
Сумарне число ядерних боєголовок становило 17 тисяч 265 одиниць. У порівнянні з 2011 роком число боєголовок скоротилося більш ніж на 1,5 тисячі. Скорочення, головним чином, відбулося за рахунок США і Росії, що виконують взяті на себе зобов’язання з реалізації Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, а також вилучення застарілих систем, які відслужили свій термін.
Дані про світові ядерні арсенали включені в доповідь SIPRI про міжнародну безпеку і процес озброєння і роззброєння в світі. У числі інших найбільш важливих тенденцій у цій сфері укладачі доповіді виділили різке скорочення чисельності миротворчих контингентів у різних частинах світу. У порівнянні з 2011 роком чисельність миротворчих контингентів скоротилася на 10 відсотків. Майбутнє виведення військ з Афганістану, зазначають автори доповіді, призведе до ще більш різкого скорочення миротворчих контингентів. Третьою важливою тенденцією у сфері міжнародної безпеки експерти SIPRI назвали призупинення руху до глобальної заборони на використання кластерних боєприпасів. За рік, відзначають автори доповіді, жодна нова країна не приєдналася до Договору про касетні боєприпаси, схваленого в 2008 році.
Доповідь про міжнародну безпеку і процес озброєння і роззброєння в світі входить в серію публікацій, якій передує вихід щорічного дослідження світового ринку озброєнь SIPRI Yearbook 2013.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас