Якщо буде конкуренція, Росія знизить ціну газу для України, - ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо буде конкуренція, Росія знизить ціну газу для України, - ЄС

Енергетика
487
Для українських споживачі газу найважливіше – це існування конкуренції, оскільки в умовах конкуренції навіть російський газ подешевшає для України. Про це сьогодні заявив директор секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Янеш Копач на прес-конференції в рамках 4-го Європейсько-українського енергетичного дня.
“Для споживачів найважливіша річ – це існування конкуренції. Я не знаю, яка ціна зараз російського газу в Україні, але я знаю, що дорогий російський газ для Македонії, де невелике споживання, але ця країна повністю залежить від російського газу і платить 490 дол. за 1 тис. куб. м, а російський газ для Великобританії, яка знаходиться набагато далі – 425 дол за 1 тис. куб. Отже, чим більше ви йдете на захід, тим дешевшим є російський газ”, – заявив Копач.
На його думку, так відбувається, тому що російський газ на заході має конкуренцію з газом з Норвегії, Алжиру, скрапленим газом з LNG-терміналів.
“Там росіяни адаптуються до умов ринку. Ось чому важливо, щоб Україна мала й інші джерела газопостачання, навіть якщо це російський газ з інших потоків. Бо навіть російський газ буде набагато дешевшим для України”, – вважає Копач.
За його словами, сьогодні в Україні є нові можливості завдяки реверсному постачанню газу зі Словаччини.
“Я вважаю, незабаром на словацькому кордоні буде значний потенціал, на всіх інших кордонах незначний. Коли буде багато конкуренції, то від цього буде більший ефект”, – пояснив Копач.
Він також додав, що російський газ з інших потоків може бути дешевшим, ніж російський газ безпосередньо з Росії.
“Загальний газовий ринок все більше і більше поглиблюється. Є також зворотні потоки газу, адже газ не тільки йде з Росії через Україну в напрямку Європи, а також з Європи газ іде в Україну. І цей газ набагато дешевший. Російський, який йде з Північного потоку, навіть дешевший для України, ніж газ, який йде безпосередньо з Росії. І зворотні потоки існують на українсько-польському кордоні, на українсько-угорському кордоні, і зараз вже починають функціонувати на українсько-словацькому кордоні”, – додав Копач.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас