Експерт: співпраця з МВФ - це шанс для України почати хоча б якісь системні реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: співпраця з МВФ - це шанс для України почати хоча б якісь системні реформи

Казна та Політика
425
Підвищення тарифів на газ для населення, що є однією з ключових вимог МВФ до України, призведе до зниження доходів громадян, що негативно вплине на попит споживачів на інші товари і послуги.
Про це розповів керуючий інвестиційними та пенсійними фондами “КІНТО” Микола М’який.
“Підвищення тарифів можна розглядати як інфляцію на досить нееластичну категорію товарів споживання, від якої домогосподарства не можуть швидко відмовитися”, – уточнив при цьому фінансист.
На думку М’якого, наполягання Фонду на проведенні стриманої бюджетної та монетарної політики в Україні певною мірою стало одним з факторів гальмування економіки країни в короткостроковій перспективі (як через обмеження кредитування економіки банківським сектором, так і через відсутність ефективних фінансових вливань від держави). У той же час представник “КІНТО” вважає, що співпраця з МВФ – це шанс для України почати хоча якісь системні реформи.
Аналізуючи ефективність та адекватність монетарних важелів для стимулювання економіки, знавець підкреслив, що монетарна політика в Україні підпорядкована фіксованому курсу гривні і не є ефективною у традиційному сенсі. Зараз же до цієї мети додалася ще одна – фінансування дефіциту бюджету.
“З іншого боку, структура фінансової системи, її нерозвиненість і дефективність трансмісійних каналів монетарної політики не дозволяють нормально проводити монетарне регулювання через відсоткові ставки та операції на відкритому ринку, тобто фінансова система і реальний сектор мало реагують на зміни в монетарних параметрах. Про це яскраво свідчить відсутність кредитування, перманентно високі реальні відсоткові ставки і т.д.”, – резюмував М’який.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас