Сьогодні Азаров підпише "секретний" меморандум з Митним союзом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Азаров підпише "секретний" меморандум з Митним союзом

Казна та Політика
1635
У п’ятницю прем’єр Микола Азаров підпише в Мінську меморандум щодо співпраці України з Євразійською економічною комісією. Текст документа обіцяють оприлюднити тільки після його підписання, але в ЗМІ вже з’явився проект меморандуму
29 травня Віктор Янукович взяв участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради, яке проходило в Астані. За підсумками засідання Янукович заявив, що в п’ятницю в столиці Білорусі на саміті голів урядів країн СНД підпишуть Меморандум про формат участі України в роботі Митного союзу. З української сторони меморандум підпише прем’єр-міністр Микола Азаров.
Янукович повідомив, що в Меморандумі буде визначено статус України, а також можливість делегувати представника українського уряду для роботи в комісії Митного союзу. Йдеться про отримання статусу спостерігача в МС.
Але заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв зазначив, що статус спостерігача надається тільки тим державам, які хочуть увійти в це інтеграційне об’єднання.
А президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на прес-конференції відкрито заявив, що Україна стане членом Митного союзу: “Проект меморандуму схвалений: що Україна працює над тим, щоб у майбутньому стати спостерігачем Євразійського економічного союзу і Митного союзу”.
При цьому Янукович не спростував це висловлювання Назарбаєва.
Президент Казахстану також заявив, що досягнута домовленість про підготовку експертами необхідних документів щодо надання Україні статусу спостерігача, щоб розглянути їх на наступному засіданні Вищої ради, що відбудеться в Мінську в кінці жовтня і в Москві в грудні.
Спочатку підпишуть, потім оприлюднять
Прес-секретар прем’єр-міністра України Миколи Азарова Віталій Лук’яненко в четвер заявив, що меморандум між Україною і країнами Митного союзу буде оприлюднений після підписання.
“Меморандум буде оприлюднений після підписання і всі коментарі будуть після підписання”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”.
За словами Лук’яненка, після підписання меморандуму в Мінську планується спілкування прем’єр-міністра України Миколи Азарова з журналістами.
Неофіційний проект меморандуму
Поки влада України думала, чи публікувати меморандум, видання ZN.UA розмістило на своєму сайті проект документа, схвалений у Казахстані. За інформацією видання, переговори щодо узгодження тексту меморандуму тривають і в остаточний текст документа можуть бути внесені зміни.
Меморандум складається з п’яти пунктів:
1. Україні надається можливість бути присутньою на відкритих засіданнях Вищої Євразійської економічної ради; на відкритих засіданнях Ради Євразійської економічної комісії без права участі в ухваленні рішень; на засіданнях Колегії Євразійської економічної комісії без права участі в ухваленні рішень; а також направляти свої пропозиції в Євразійську економічну комісію.
2. Україна “має право отримувати копії документів, ухвалених Вищою Євразійською економічною радою та Євразійською економічною комісією, за винятком документів, що містять інформацію обмеженого поширення (конфіденційних і для службового користування)”.
3. Україна “декларує наміри дотримуватися принципів, зафіксованих в документах, що формують договірно-правову базу Митного союзу і Єдиного економічного простору, й утримуватися від дій і заяв, спрямованих проти інтересів Митного союзу і Єдиного економічного простору”.
4. “З метою забезпечення взаємодії в рамках цього Меморандуму та обговорення питань, пов’язаних з подальшим поглибленням співробітництва, Україна визначає свого представника, наділеного необхідними повноваженнями”.
5. “Меморандум не є міжнародним договором і не створює прав і зобов’язань, регульованих міжнародним правом”.
Також у проекті документа передбачається, що меморандум буде застосовуватися з дати його підписання.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас