У Європі планують істотно знизити пропонований податок на фінансові транзакції, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі планують істотно знизити пропонований податок на фінансові транзакції, - ЗМІ

Казна та Політика
214
Європейські держави планують істотно знизити пропонований податок на фінансові транзакції, обмеживши сферу його дії лише угодами з акціями та облігаціями і помітно відсунувши терміни його повноцінного вступу в силу. Про це повідомив сьогодні один з європейських дипломатів, обізнаний про хід процесу переговорів з цього питання.
За його оцінками, перегляд основних параметрів угоди призведе до того, що податок на фінансові транзакції “в урізаному вигляді” принесе в європейську скарбницю лише десяту частину першопочатково запланованого обсягу коштів. “Початковий проект податку на фінансові транзакції, погоджений у жовтні 2012 р. і представлений Єврокомісією, не виживе в його поточному варіанті. Все доведеться помітно перекроїти”, – цитує слова європейського дипломата Reuters.
Зазначимо, що проти податку на фінансові транзакції активно виступають банки і трейдингові організації, яких Єврокомісія хоче залучити до фінансової відповідальності і покласти на них частину витрат, пов’язаних з борговою кризою в єврозоні. Крім того, введення податку на фінансові транзакції пов’язане з рядом практичних проблем, що стосуються збору виручки, а також з розбіжностями між політичними силами, зокрема, з невдоволенням Лондона.
Спочатку передбачалося, що податок на фінансові транзакції (FTT) буде приносити в європейську скарбницю до 35 млрд євро на рік. Ці оцінки Брюсселя базуються на наступних параметрах нового податку: 0,1% по операціях з акціями та облігаціями і 0,01% по операціях з деривативами. Перегляд угоди призведе до того, що податок з операцій з акціями та облігаціями буде знижений до 0,01% з 0,1% запланованого спочатку. Відповідно, очікуваний щорічний дохід в казну скоротиться до 3,5 млрд євро з 35 млрд євро.
Крім цього європейські держави хочуть переглянути терміни введення FTT. Податок на фінансові транзакції, згідно з початковими домовленостями, мав набути чинності з початку 2014. Тепер мова йде про те, щоб наступного року оподаткувати лише угоди з акціями, а введення податку на операції з облігаціями відстрочити ще на 2 роки. Що стосується угод з деривативами, то, можливо, ця ідея і зовсім не буде втілена в життя через низку побоювань. Зокрема, існує небезпека того, що трейдери можуть почати масовий вихід з європейського ринку, виводячи свої операції за кордон, щоб уникнути оподаткування.
У будь-якому випадку остаточне рішення залежить від 11 країн, які висловилися на користь нового податку. У число 11 європейських країн увійшли Австрія, Бельгія, Німеччина, Греція, Іспанія, Італія, Португалія, Словаччина, Словенія, Франція та Естонія. Ці країни підтримали пропозицію Єврокомісії про введення податку на фінансові транзакції, висунуту у вересні 2011 р., але вона не отримала одностайної підтримки серед 27 країн Євросоюзу.
Нагадаємо, в лютому 2013 р. Єврокомісія офіційно запропонувала ввести податок на фінансові транзакції в 11 країнах Європейського союзу. Комісія затвердила параметри нового податку: 0,1% по операціях з акціями та облігаціями і 0,01% по операціях з деривативами. Податок на фінансові транзакції повинен набути чинності з початку 2014 за умови остаточного схвалення Радою ЄС.
Мінімальна ставка податку становитиме 0,1% відносно акцій, облігацій, паїв колективних інвестиційних фондів, інструментів грошового ринку, угод РЕПО і договорів позики цінних паперів; 0,01% – для похідних інструментів. Держави – учасники зони податку на фінансові транзакції можуть на свій розсуд встановлювати більш високі ставки. Податок поширюється на кожного з учасників угоди. При цьому для визначення транзакцій, що підлягають оподаткуванню, будуть застосовуватися принципи “резидентства” і “місця емісії”. Ці принципи передбачають, що операція повинна обкладатися податком незалежно від місця її здійснення, якщо фінансовий інститут – учасник угоди зареєстрований в одній з 11 країн податкової зони або предметом транзакції є фінансовий інструмент, емітований в одній з цих країн.
У той же час податок на фінансові транзакції не буде поширюватися на “повсякденні фінансові операції звичайних громадян і підприємств” (тобто на договори страхування, іпотечні кредити і кредити бізнесу, операції по кредитних картах, платіжні операції, банківські депозити і т.п.). Крім того, виведені з-під дії податку первинні випуски акцій і облігацій, призначені для залучення нового капіталу компаніями, а також операції з Європейським центробанком, центробанками країн Євросоюзу, антикризовими фондами EFSF і ESM. Таким чином, Єврокомісія хоче обкласти новим податком фінансові операції, самі по собі спрямовані на отримання прибутку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас