Оплата товарів онлайн-грошима в Україні подвоїлась - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оплата товарів онлайн-грошима в Україні подвоїлась - НБУ

Казна та Політика
390
Оплата товарів електронними грошима в січні-березні 2013 року склала 511,331 тис. грн, що на 96,9% перевищує показник за аналогічний період 2012 року, повідомила заступник начальника відділу аналізу та розгляду схем і систем розрахунків управління політики безготівкових розрахунків департаменту платіжних систем Національного банку України (НБУ) Тетяна Коваленко.
“Лідером з використання електронних грошей є система ГлобалМані”, – сказала вона під час міжнародної конференції “Платіжний форум”, яка була організована в Києві за підтримки НБУ.
За її даними, до початку квітня поточного року НБУ погодив правила систем електронних грошей Максі (емітент ВіЕйБі Банк), MoneXy (емітент Фідобанк), ГлобалМані (емітент Ощадбанк).
Крім того, погоджено правила здійснення операцій з електронними грошима низки банків-членів міжнародної платіжної системи Visa International (Кредитпромбанк, “Південний”).
Випуск електронних грошей в першому кварталі 2013 року також здійснювали 11 банків-членів Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), платіжною організацією якої є НБУ.
Нацбанк неодноразово заявляв, що правила платіжних систем WebMoney Transfere і Яндекс.Деньги, що діють в Україні, не узгоджувалися в передбаченому законодавством порядку.
У цілому, за словами Т.Коваленко, загальна кількість електронних грошей в обігу в Україні в першому кварталі 2013 року зросла на 42,5% порівняно з аналогічним періодом 2012 року – до 7,4 млн грн.
В Україні е-гроші визначають як одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу і є грошовим зобов’язанням емітента.
Випуск е-грошей в гривні можуть здійснювати тільки банки.
Сума е-грошей, що випускаються, не повинна перевищувати суми отриманих банком готівкових і безготівкових коштів. При цьому емітент зобов’язаний контролювати суму е-грошей на електронному пристрої користувача з тим, щоб вона не перевищувала 2 тис. грн на пристрої, що не поповнюється, і 8 тис грн – на пристрої, що поповнюється.
За даними НБУ, поки безготівковими розрахунками в Україні охоплено лише 11% ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас