Замість багатства у росіян дірка від бублика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замість багатства у росіян дірка від бублика

Казна та Політика
5309
Населення Росії недоотримує вигод від зростання економіки країни через низьку якість управління. До такого висновку дійшла The Boston Consulting Group (BCG) у дослідженні «Від багатства до добробуту. Аналіз стійкості економічного розвитку Росії».
Консалтингова компанія перевірила, як багатство країн позначається на добробуті їхніх громадян. Всього було проаналізовано 150 держав за десятьма параметрами: рівність доходів населення, освіта, охорона здоров’я та управління, економічна стабільність, зайнятість, інфраструктура, довкілля та громадянське суспільство. За російську частину дослідження відповідав директор BCG Сергій Перапечка.
«Швидке зростання ВВП зовсім не означає настільки ж стрімке підвищення добробуту людей. Особливо добре це видно на прикладі країн, що швидко зростають, Африки і Перської затоки», – розповідає пан Перапечка. Він прийшов у BCG в 2003 році, а до цього працював в білоруському Центробанку. Ступінь магістра економіст отримав в Університеті Сассекса (Великобританія), ступінь MBA – у бізнес-школі IMD (Швейцарія).
Економічне багатство в Росії досить ефективно перетворюється на добробут, констатує пан Перапечка. Відповідний коефіцієнт у неї близький до середнього рівня – 0,95. Втім, у всіх партнерів по БРІКС, крім Південної Африки (0,55), цей показник вищий. У Китаю – 1,03, Бразилії – 1,05, Індії – 1,07. Країнам зі схожою, сировинною структурою економіки Росія теж програє (коефіцієнт Австралії – 1,04, Канади – 1,02).
Значно більше вигод від зростання ВВП у своїх країнах отримують і жителі найближчих сусідів Росії: Вірменії (1,53), Грузії (1,49), Киргизії (1,52) і Молдови (1,66).
Розстановка сил змінюється, якщо простежити динаміку змін цього параметра за 2006-2011 роки. Прекрасні результати показує Бразилія, її коефіцієнт виростає до 1,45. Це означає, що добробут там поліпшується набагато швидше, ніж створюється національне багатство. А от динаміка Китаю (0,75) та Індії (0,77) виявляється набагато гіршою від їх поточних показників. Коефіцієнт Росії в динаміці майже такий же, як і в статиці (0,96).
Найбільший внесок у добробут Росії в останні роки зробили економічна стабільність, рівень доходів та інфраструктура, розповідає пан Перапечка. Але загальний результат сильно псують якість управління, нерівність доходів населення та екологія, продовжує він.
Директор департаменту стратегічного аналізу аудиторської групи ФБК Ігор Ніколаєв вважає дослідження BCG «цікавим і важливим». Але у нього виникла до його авторів низка питань. «Багатство в ньому розуміється як ВВП на душу населення. А як же природні ресурси? Якщо припустити, що країна нічого не виробляє, але володіє величезними запасами корисних копалин, виходить, у неї немає ніякого багатства, але це не так», – розмірковує експерт. Його також здивувало, що найбільший внесок у добробут Росії зробила економічна стабільність 2006-2011 років. «Про яку стабільність можна говорити в кризові роки?» – дивується пан Ніколаєв. За рівнем динаміки ВВП в кризу Росія опинилася на 176-му місці з 183, це нижче, ніж всі члени БРІКС і G20, наводить він приклад.
Головному економісту Центру розвитку Валерію Миронову дослідження BCG здається особливо актуальним саме для сировинних економік. «Можна мати досить високий рівень ВВП, але одному від цього перепаде бублик, а іншому – дірка від бублика», – говорить він. Економіст бачить схожість методології дослідження BCG з рейтингом Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) і рейтингом конкурентоспроможності країн IMD. «Тут аналізуються приблизно ті ж критерії», – зауважує він.
«Справжні проблеми в Росії – це не дурні і дороги, а якість управління і стан навколишнього середовища», – продовжує пан Миронов. Він нагадує, що ВЕФ також відзначає жахливу якість держуправління в Росії, ставлячи її на 110-е місце в світі зі 120. Якість корпоративного управління ненабагато вища – за нею Росія посідає 100-й рядок. «Як підлітки бувають фізично сильними, але розумово недорозвиненими, так і сировинні країни можуть мати величезні показники ВВП, але структура їх економік залишається відсталою, інфантильною», – наводить аналогію співрозмовник РБК daily.
Євген Новіков
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас