Аналітики: гарантія успіху Януковича на виборах - труба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: гарантія успіху Януковича на виборах - труба

Енергетика
1510
Продаж частини української газотранспортної системи (ГТС) Росії є найпростішим вирішенням основного завдання – збереження стабільності української валюти для підтримки рейтингу Президента України Віктора Януковича перед виборами 2015 року.
Про це йдеться в аналітичному звіті інвестиційної компанії Concorde Capital.
Як наголошується в звіті, балансування дефіциту рахунку поточних операцій при стабільній гривні є досить ризиковим завданням з урахуванням того, що покриття дефіциту за рахунок зовнішніх запозичень може утруднитися в будь-який момент.
«Відкладені переговори з МВФ вказують на небажання проводити превентивну девальвацію і підвищувати тарифи на газ для населення. У той же час розраховувати на необмежений попит на українські євробонди як джерело балансування валютного ринку виглядає самовпевнено. На цьому тлі ми дійшли висновку, що керівництво країни на певному етапі опиниться перед нелегким вибором – приймати умови МВФ чи йти на поступки перед Росією», – наголошується в звіті.
«Очевидно, що традиційно високі валютні ризики другого півріччя лякають керівництво країни. Мабуть, тому було ухвалено рішення провести підготовчу роботу для потенційних переговорів з Росією. Ми поки не схильні говорити про те, що «трубу» вже продали, проте для того, щоб мати можливість оперативно приймати рішення у разі такої необхідності, Кабміну критично зняти мораторій на продаж», – вважають в Concorde Capital.
Як зазначили в компанії, поки передчасно говорити про умови продажу ГТС. «Проте з урахуванням сформованих валютних проблем України і наближення президентських виборів ми очікуємо, що основний акцент у переговорах буде зроблений на валютній виручці від угоди», – наголошується в звіті.
За оцінками експертів Concorde Capital, Україна зможе виручити 7-9 млрд дол від продажу 50% «труби», і цього буде достатньо для підтримки валютної стабільності до 2015 року.
«Очевидно, що при такому розвитку подій Віктор Янукович має високі шанси зберегти президентську посаду до 2020 року», – повідомили в Concorde Capital.
Як повідомлялося, згідно із законопроектом №2937 від 26 квітня 2013 року, пропонується внести відповідні зміни в низку законів України, зокрема про трубопровідний транспорт, і дозволити приватизацію «Нафтогазу України» і його дочірніх структур.
Крім того, пропонується дозволити оренду об’єктів магістрального трубопровідного транспорту. У березні компанія «Бейкер Тіллі Україна ЕК» (Київ) стала переможцем конкурсу з оцінки вартості активів української газотранспортної системи (ГТС).
Компанія провела оцінку ГТС, включаючи підземні сховища газу та об’єкти інфраструктури, проте її результати поки не оприлюднені. При цьому в ЗМІ з’явилася інформація, що українську ГТС оцінили в 26-29 млрд дол.
Довідка. Газотранспортна система України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об’єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів – 22,2 тис. км і газопроводів-відведень – 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) становить 1449.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас