Швейцарське таємне стає явним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарське таємне стає явним

Кредит&Депозит
1166
Швейцарія погодилася відкрити банківську таємницю для податкової служби США. Банки отримають можливість передавати інформацію про найбільш підозрілих клієнтів та осіб, що працюють з ними. Ім’я, номер і баланс рахунку власника поки залишаються під захистом. Закон може набути чинності вже 1 липня.
У Швейцарії підготовлено законопроект, який примирить місцеві банки з Податковою службою США (Internal Revenue Service, IRS), але ще більше розмиє поняття «банківська таємниця». Документ дозволяє банкам надавати інформацію про клієнтів зі США і третіх осіб, що працюють з ними, податківцям США при «збереженні своїх інтересів». Парламент Швейцарії розгляне проект вже наступного тижня, а набути чинності він може 1 липня.
Міністр фінансів Швейцарії Евіліне Відмер-Шлумпф пояснила, що поспішність викликана новими звинуваченнями, що готуються проти низки швейцарських банків.
Такі подробиці як ім’я, номер рахунку і баланс за проектом залишаються під захистом. Отримати їх влада США може, але пройшовши складні процедури. Що буде тепер набагато легше, так це встановити, де сконцентровані переховувачі податків, поки ці запити йдуть через швейцарський уряд, пояснив юрист Caplin & Drysdale Скотт Мічел газеті The Wall Street Journal.
З одного боку, швейцарські банки не зобов’язані йти на співпрацю, з іншого – за допомогу в ухиленні від податків їм загрожують штрафи з боку США. І учасників ринку поки турбує, що розміри штрафів закон ніяк не обмежує. Credit Suisse резервує на випадок штрафів від Податкової служби США $307 млн (296 млн франків), зазначає Асоціація швейцарських банків, тоді як не такий великий банк Julius Baer не має резервів на цей випадок. «Швейцарський уряд не заплатить ні франка», – заявив прес-секретар міністерства фінансів.
Банки масово будуть підписувати угоди, вважає колишній помічник генпрокурора США Джеффрі Нейман: «Швейцарські банки постараються врятувати самі себе. Покривати американців, що ухиляються від податків, більше не в їхніх інтересах».
Вперше швейцарська банківська таємниця похитнулася в 2009 році, коли найбільший європейський банк UBS пообіцяв американській владі розкрити відомості про 17 тис. клієнтів – громадян США (у підсумку розкрив дані про 4500). UBS довелося виплатити $780 млн штрафу, а підозрілим клієнтам – забрати гроші з банку. З цього прецеденту почалася масштабна атака податківців на банки.
У 2011 році другий найбільший банк Швейцарії Credit Suisse погодився передати інформацію про своїх клієнтів, також підозрюваних в ухиленні від сплати податків у США. П’ятеро співробітників CS підозрювалися в сприянні: як стверджувала влада США, вони допомогли приховати активи на $3 млрд, відкриваючи офшорні рахунки під вигаданими іменами і переказуючи гроші з рахунків CS в невеликі приватні банки.
У 2012 році швейцарська банківська таємниця постраждала від «закону Дювальє», що дозволив заморожувати активи будь-яких членів урядів іноземних держав.
І, нарешті, в березні 2013 року найстаріший приватний банк Швейцарії Wegelin, який не мав жодних офісів або відділень на території США і був упевнений, що йому не загрожує покарання, податківці США оштрафували на $74 млн, що призвело до закриття банку. Після цього успіху влада США оголосила, що веде розслідування проти банків «по всьому світу», – в Індії, Ізраїлі, Гонконгу та Сингапурі.
«Ми раді, що нарешті є чітке рішення, – заявив прес-секретар Credit Suisse. Представники Julius Baer і Zürcher Kantonalbank також підтримали законодавчу ініціативу. Голова Швейцарсько-американської торгової плати Мартін Навілль називає закон переломним моментом. «Якщо ми зможемо нарешті позбутися цієї банківської проблеми, ми повернемося до нормального життя», – каже Навілль.
Після того як закон набуде чинності, почнеться приплив охочих взяти участь у податковій амністії від IRS, вважають експерти.
Громадянам, що добровільно оплатили нестачу, податкова служба обіцяє зменшені штрафи і звільнення від кримінального переслідування. З 2009 року в амністії взяло участь більше 38 тис. осіб, вони заплатили більше $5,5 млрд, виплата ще $5 млрд обіцяна, але поки очікується, пише WSJ з посиланням на обізнане джерело.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас