Nasdaq заплатить рекордний штраф в $ 10 млн за проблеми з IPO Facebook — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nasdaq заплатить рекордний штраф в $ 10 млн за проблеми з IPO Facebook

Фондовий ринок
225
Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США наклала на Nasdaq OMX Group Inc. рекордний штраф у розмірі $ 10 млн у зв’язку з проблемами навколо лістингу Facebook у травні минулого року.
Nasdaq стане лише другою оштрафованою біржею в історії США.
У рішенні SEC зазначається, що причиною проблеми під час IPO Facebook стали “слабкі системи та процедури прийняття рішень” Nasdaq.
У ході дебютних торгів акціями Facebook в системах Nasdaq 18 травня 2012 стався збій через непередбачено великий обсяг заявок на проведення операцій, в результаті чого багато учасників торгів не отримували звіти про здійснення транзакцій і не могли точно встановити, скільки акцій знаходиться у них на руках. Коли трейдери з’ясували, що їхні пакети більше, ніж вони думали, багато з них поспішили позбутися від надлишків паперів, спровокувавши падіння котирувань акцій протягом декількох днів після IPO.
За оцінками експертів, фірми Уолл-стріт втратили на цьому інциденті близько $ 500 млн.
SEC висловила особливе невдоволення тим, що в спробі виправити ситуацію Nasdaq порушила власні правила і відкрила “коротку” позицію на 3 млн акцій Facebook. При закритті позиції біржа отримала $ 10,8 млн прибутку, що SEC розцінила як окреме порушення.
У США біржі є саморегульованими організаціями (self-regulating organizations, SRO) і в значній мірі самі виконують функції регулювання, контролю і нагляду щодо цих операцій.
У 2012 році SEC оштрафувала NYSE Euronext на $ 5 млн за проблеми з передачею біржових даних. В даний час регулятор розглядає справу про регулювання CBOE Holdings Inc., якій належить Чиказька біржа опціонів, відносин з учасниками біржі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас