Ціни на газ для населення в Росії і США вже практично зрівнялись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на газ для населення в Росії і США вже практично зрівнялись

Енергетика
4845
У більшості країн Європи номінальна ціна на газ вища, ніж у Росії. Однак відносно середніх доходів наш власний газ ніяк не можна назвати дешевим. Такі сенсаційні дані опублікували вчора аналітики РИА “Рейтинг”.
Найдорожчий газ для населення – у Швеції. У перерахунку на російську валюту ціна 1 куб. м близько 52,9 руб. – повідомляє РИА “Рейтинг”. На другому місці за дорожнечею – Данія, населення якої платить по 45,2 руб. за 1 куб. м. Третє і четверте місця в рейтингу посідають “проблемні” країни єврозони – Греція (42,4 руб. за 1 куб. м) і Італія (40,4 руб. за 1 куб. м).
Але значно цікавіше виявилося порівняння цін по країнах СНД. Найдешевший газ виявляється не в Росії, а в Казахстані – приблизно 2,1 руб. за 1 куб. м. Воно і зрозуміло, так як країна не купує, а, навпаки, продає за кордон власне паливо. Зате друге місце за дешевизною газу посідає Білорусь (2,6 руб. за 1 куб. м). При цьому потрібно пам’ятати, що Білорусь імпортує газ з Росії за пільговою ціною – $160-180 за 1 тис. куб. м. Однак громадяни Білорусі отримують газ майже вдвічі дешевше від імпортної ціни. Третє місце в України, де населення платить 3,6 руб. за 1 куб. м, причому впродовж кількох останніх років.
При цьому на відміну від Білорусі країна платить за російський газ майже “європейську” ціну – близько 360 дол за 1 тис. куб. м. Цей факт пояснюється, з одного боку, тим, що Україна має власний видобуток, за рахунок якого задовольняється основна потреба приватного сектора. Ще однією причиною ситуації, що склалася, як і в Білорусі, є соціальний фактор. У цих країнах влада прагне не роздувати ціни і не змушувати власних громадян переплачувати за необхідний товар.
Як відзначають аналітики, така невідповідність характерна майже для всіх пострадянських країн, представлених у рейтингу (за винятком прибалтійських). Пострадянські країни фактично субсидують ціни на газ для підтримки соціальної стабільності.
Тим часом провідний світовий виробник газу – Росія – виглядає на тлі сусідів досить жалюгідно, посідаючи за цінами на газ тільки четверте місце з кінця рейтингу із середнім рівнем тарифів для населення за підсумками 2012 року 3,8 руб. за 1 куб. м. “Слід зазначити, що оптові ціни для населення в Росії значно нижчі – на рівні 2,4 рубля за кубометр”, – йдеться в дослідженні. Так що націнки при роздрібному продажу вельми солідні.
Тарифна ситуація в Росії вкрай суперечлива, вважають незалежні експерти. “Економічної логіки в сформованих тарифах немає ніякої, – вважає партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін. – Положення речей несправедливо. Але змінити ситуацію може лише керівництво країни – або переглядом тарифів, або сприянням введенню конкурентних ринкових цін”.
Ціни на газ для населення в Росії і США вже практично зрівнялися, але при цьому зрозуміло, що доходи в США і Росії часто просто непорівнянні, нарікає Крутіхін.
Про тарифну несправедливість говорять і бізнесмени. Як наголошується в матеріалах III Всеросійської конференції з проблем державної цінової і тарифної політики Торгово-промислової палати РФ, що завершилася днями, “маючи величезні сировинні запаси енергоресурсів, ми наздогнали, а то й перегнали розвинені країни за рівнем цін на енергоресурси для підприємств і населення”.
“За наших кліматичних умов, протяжності країни, низьких доходів і незрівнянно вищих, ніж у розвинених країнах, цін на продукти харчування, ліки і т. д. все це негативно позначається і на економіці, і на соціальному самопочутті суспільства, – йдеться у підсумкових документах ТПП. – Аналіз показує, що в господарській системі країни збудовані відносини, які практично виключають реальну конкуренцію. Склався механізм отримання прибутку насамперед за рахунок постійного та істотного підвищення цін”.
У свою чергу, президент Фонду національної енергетичної безпеки (ФНЕБ) Костянтин Cімонов зазначає, що російський уряд свідомо відмовляється від субсидування газових цін для населення. “І я вважаю, що це правильно, – упевнений він. – Що краще – робити газ дешевим чи вкладати кошти в інфраструктуру? Уряд просто повинен виразно пояснити, чому саме так відбувається. Тим більше що дійсно не зовсім чесно однією рукою вимагати темпу підвищення комунальних тарифів на 6,5%, а іншою – підписувати підвищення тарифу на газ на 15%. У нас не стільки газ дорогий, скільки жахливо завищена вартість підключення до газових мереж…”
Втім, співдиректор аналітичного відділу агентства “Інвесткафе” Григорій Бирг нагадує, що платоспроможність населення України та Білорусі нижча, ніж у Росії. “Причому у випадку з Україною дотування населення призводить до суттєвих проблем. Країні, яка фактично перебуває в рецесії, цього року необхідно погасити борги перед МВФ та іншими кредиторами, – каже він. – Додаткове фінансування МВФ виділяти країні не хоче, поки та не налагодить держфінанси і, зокрема, перестане субсидіювати споживання газу, що закуповується у “Газпрому”.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас