Експерт: Україна зможе вести торгівлю з Росією в гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна зможе вести торгівлю з Росією в гривні

Казна та Політика
356
Запуск ф’ючерсних контрактів “гривня-долар” на Московській біржі свідчить про збільшення ролі гривні як розрахункової валюти у зовнішньоекономічних операціях України. Таку думку телеканалу БТБ висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Він підкреслив, що новий фінансовий інструмент жодним чином не вплине на курс гривні, адже фактичний рух реальних гривневих ресурсів відбуватися не буде. Котирування ф’ючерсу на Московській біржі є лише певним прогнозним орієнтиром, сказав експерт.
“Цей інструмент частково допомагає, і допомагатиме при укладанні зовнішньоекономічних контрактів українськими експортерами, імпортерами, які працюють з Росією”, – пояснив Охріменко.
Він очікує, що українські експортери будуть укладати угоди на постачання продукції на територію Росії в гривні, а не в доларі. Те ж стосується і українських імпортерів продукції з РФ – вони також отримають можливість вказувати в контрактах ціну в гривні. Ф’ючерс Московської біржі буде слугувати курсовим орієнтиром для оцінки поточної вартості товару.
У той же час Охріменко вважає, що активних операцій по ф’ючерсу “гривня-долар” слід чекати не раніше ніж через рік-два.
Нагадаємо, раніше Роман Сульжик, керуючий директор Московської біржі зі строкового ринку, повідомив, що орієнтовно 11 червня поточного року на цьому біржовому майданчику буде запущена торгівля ф’ючерсом “гривня – долар”. Він висловив упевненість, що даний інструмент буде затребуваний як виробничими корпораціями, так і фінансовим сектором, а до кінця 2013 року середньоденний обсяг торгів ф’ючерсом “гривня-долар” може скласти 5 – 10 млн доларів.
Зараз безпоставковий ф’ючерс “гривня-долар” (NDF) також існує на Лондонській біржі, його котирування відображають очікування закордонних біржових операторів щодо майбутнього курсу гривні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас