Експерти: відновлення роботи антирейдерської комісії підвищить довіру іноземних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: відновлення роботи антирейдерської комісії підвищить довіру іноземних інвесторів

Казна та Політика
202
Відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств дасть сигнал іноземним інвесторам без остраху приходити в Україну, впевнені експерти.
«Я був членом цієї комісії три роки тому, тому знаю специфіку її роботи. Це не тільки спроба розглянути конкретні випадки рейдерства, а на базі узагальнень всіх ситуацій, пов’язаних з рейдерством, змінювати законодавство. Тому я тільки можу вітати відновлення роботи комісії. Звичайно, в порівнянні з періодом до 2010 року і після кількість випадків цього ганебного явища зменшилася, проте викоренити повністю його не вдалося», – сказав заступник голови комітету Верховної Ради з питань правового забезпечення роботи правоохоронних органів Володимир Олійник.
Він вважає доцільним ухвалення окремої програми з протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств. «Такий документ в тому числі дасть сигнал іноземним інвесторам, що без остраху можна приходити в Україну. Тим більше, що нинішній закон щодо боротьби з рейдерством нагадує мені замок, до якого постійно шукають ключ. Потрібно удосконалити законодавство в цьому напрямку, так як рейдери з року в рік стають все хитрішими, використовують третейські суди тощо», – зазначив нардеп.
Голова Антирейдерського союзу підприємців Андрій Семидідько також вітає рішення уряду відновити діяльність комісії. Він вважає, що новий склад комісії, включаючи голову, першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, здатний активізувати роботу з боротьби з рейдерством.
«На прикладі першого голови цієї комісії Миколи Азарова, який скликав її кожен місяць, задавши темп, видно, що від голови цього органу багато залежить. Наприклад, при Хорошковському її робота не заладилася – було більше піару. Що стосується Арбузова, то для нього відкривається широке поле діяльності, і як він себе покаже щодо підприємців, боротьби з корупцією та рейдерством, покаже його здатність як державного менеджера подолати ці явища. У принципі, він себе зарекомендував як прагматичний державний діяч, який не замішаний у якихось корупційних скандалах. А в боротьбі з рейдерством якраз не вистачає державного підходу та політичної волі. Якщо вони з’являться, то рейдерські групи підуть у небуття. Сподіваюся, що він зможе налагодити роботу комісії, таким чином показавши Україну привабливою для інвесторів», – сказав Семидідько.
Він підкреслив, що в законодавстві є підстави для притягнення до відповідальності рейдерських груп, оскільки будь-який їхній рейд підпадає під кілька статей Кримінального кодексу. І хоча залишаються лазівки для юристів, які знаходять можливість захопити підприємство конкурента, більшість моментів врегульовано, впевнений Семидідько.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас