П'ятеро військових отримали термін за затоплення протитанкових комплексів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ятеро військових отримали термін за затоплення протитанкових комплексів

Казна та Політика
1725
В Україні винесли вирок групі військовослужбовців, що втопили протитанкові ракетні комплекси. Суд засудив їх до позбавлення волі на терміни від трьох до п’яти років.
Інцидент, як повідомлялося раніше, стався в одній з військових частин Рівненської області. Група військовослужбовців вирішила позбутися восьми протитанкових комплексів «Фагот» і «Метис» і втопила їх у протипожежній водоймі (на території в/ч).
У прокуратурі пізніше заявили, що це було зроблено «з метою приховування надлишків зброї». Яку конкретно вигоду військовослужбовці розраховували з цього отримати, в повідомленні прокуратури не уточнювалося.
Загальна вартість затопленої військової техніки, за уточненими даними, становила 570 тисяч гривень (більше двох мільйонів рублів).
Інформація про подію надійшла в прокуратуру і Службу безпеки України. У водойму відправили водолазів, які підтвердили наявність там ПТРК. Техніку витягли і повернули у військову частину (джерело зазначає, що ракет в затоплених комплексах не було).
Під суд у зв’язку з цим потрапили п’ять осіб, включаючи колишнього командира військової частини. На них було заведено справу за статтею про умисне знищення військового майна. Прокуратурою також було виявлено інший злочинний епізод з їх участю: за її даними, військовослужбовці здійснили фальсифікацію, щоб приховати в документації нестачу комплектуючих до мінометів.
Протитанковий комплекс «Фагот» був розроблений в тульському КБ приладобудування і прийнятий на озброєння в 1970 році. Він призначений для ураження нерухомих і рухомих цілей на відстані до двох кілометрів (при використанні модифікацій ракети 9М111 можлива і стрілянина на більшу відстань). ПТРК «Метис», також розроблений в Тулі, був прийнятий на озброєння в 1992 році. У модифікації «Метис-М1» для стрільби використовуються 9М131М і 9М131Ф, максимальна дальність стрільби при цьому становить два кілометри.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас