Трансферний закон варто поширити на низькоподаткові офшори, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трансферний закон варто поширити на низькоподаткові офшори, - експерт

Казна та Політика
426
Україні варто вдосконалювати законодавство про трансферне ціноутворення, враховуючи світові тенденції боротьби урядів з ухиленням підприємств від оподаткування не тільки через офіційні, а й низькоподаткові офшори. Таку думку висловив старший аналітик МЮФ Integrites Євген Тимошенко.
«Офшорні і низькоподаткові юрисдикції мають багато спільного. Так, в низькоподаткових юрисдикціях є повноцінні податки, необхідність подавати звітність і доступ до банківської таємниці, але по суті вони є ефективними механізмами оптимізації ведення міжнародного бізнесу, завдяки таким перевагам, як двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування, а також можливість знизити ефективну ставку податку. Причому, це не якась специфічна схильність українців чи вихідців з СНД. Наприклад, світові ІТ-гіганти на зразок Google і Microsoft, використовують такі юрисдикції, як Ірландія, Люксембург і Бермудські острови, у чому вже були звинувачені податківцями», – зазначив експерт.
За його словами, західні держави намагаються активно контролювати відповідні процеси. Наприклад, США на основі Foreign Account Tax Compliance Act (2010) вже підписала угоди про співпрацю, зокрема, з Ірландією і Швейцарією, а Німеччина, Великобританія, Італія, Іспанія і Франція в квітні уклали аналогічну угоду між собою.
«Тенденція до скорочення рентабельності бізнесу, падіння обсягів експортних продажів за неможливості синхронно скорочувати обсяги державних витрат, змушує контролювати діяльність вітчизняного бізнесу за кордоном ще більш жорстко», – додав Тимошенко.
Нагадаємо, найближчим часом Верховна Рада має розглянути законопроект про трансферне ціноутворення, розроблений Міністерством доходів і зборів. За прогнозами голови відомства Олександра Клименка, реалізація нововведень дозволить держбюджету за три роки отримати 20 млрд грн.
До недавнього часу представники великого бізнесу активно виступали за обмеження держконтролю за зовнішньоекономічними операціями тільки з офіційно визнаними офшорами, що автоматично означало випадання з моніторингу операцій з низкою низькоподаткових офшорів, через які вітчизняний великий бізнес оптимізує сплату податків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас