Греція стає полем битви іноземних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція стає полем битви іноземних інвесторів

Казна та Політика
2509
Через три роки після того, як Греція вперше серед членів єврозони отримала економічну допомогу, вона почала приватизацію, яку давно відкладала. Урізані ціни змусили опозицію назвати програму приватизації «зрадою», а не «розпродажем».
«Китайців цікавлять аеропорти, гавані й залізниці. Росіяни мають намір проникнути на енергетичний ринок. Катарці ясно дали зрозуміти, що хочуть інвестувати в нерухомість», – пише кореспондент The Guardian Хелена Сміт.
Через три роки після того, як Греція стала першою державою єврозони, яка отримала економічну допомогу, вона, нарешті, почала програму приватизації, яку давно відкладала, зазначає автор статті.
«Ми повинні поширити звістку про те, що це інша Греція», – заявив у своєму інтерв’ю міністр економічного розвитку країни Костіс Хадзідакіс.
В травні прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас повіз цю звістку до Пекіна, пише видання.
«Саме зараз настав час азіатському тигру переслідувати свою мету і зробити Грецію вікном в Європу для своїх інвестицій у проекти в галузі інфраструктури за межами порту Пірея. Будучи найбільшою пасажирською гаванню Європи і одним з її десяти найбільших контейнерних терміналів, доки Пірея перетворилися на оперативну базу китайців відтоді, як державна судноплавна компанія Cosco заплатила 500 млн євро, орендувавши половину з них у 2010 році», – йдеться в статті.
Минулого тижня настала черга Москви, коли глава «Газпрому» Олексій Міллер полетів до Афін, щоб обговорити купівлю газової корпорації Греції Depa, повідомляє газета. «Газпром», який здійснює поставки 90% природного газу для Греції, запропонував 900 млн євро минулого року, хоча інсайдери стверджують, що операція, можливо, завершиться на 750 млн євро.
«Під час особистих переговорів з Самарасом Міллер дав зрозуміти, що Москва не тільки хоче взяти на себе керівництво корпорацією, але і не потерпить ніякого втручання в угоду. США та ЄС висунули заперечення проти того, щоб Росія ще більше поширила свій вплив на енергетичний сектор», – пише Хелена Сміт.
У минулі вихідні представники Греції заявили, що в стані розробки перебувають плани з продажу компанії Desfa, що контролює систему газопостачання, державної нафтової компанії Азербайджану Socar, яку, як вважається, підтримують США «в інтересах збереження балансу».
«На шостий рік рецесії Греція, яка отримала 240 млрд євро – найбільшої фінансової допомоги за всю історію Заходу, перебуває під неймовірним тиском і змушена продовжувати приватизацію, щоб скоротити тягар боргу, який цього року, як вважається, досягне 185% ВВП країни», – зазначає журналістка.
Неймовірна швидкість, з якою йде приватизація регіональних аеропортів, індустріальної нерухомості, спортивних об’єктів, пляжів, державних готелів і навіть термальних джерел, стала наслідком попередньої критики з боку ЄС з приводу дуже повільних темпів розпродажу, йдеться в статті.
«Приватизація ніколи не вирішить фінансові проблеми нашої країни. Але є надія, що вона викорінить корупцію в державі та підвищить ефективність виробництва», – наводить автор слова професора Теодора Пелагідіса з Університету Пірея.
«Бажання греків залучити інвесторів таке, що парламент країни нещодавно прийняв закон, що пропонує посвідку на проживання на п’ять років для негромадян ЄС, які купують власність вартістю понад 250 тисяч євро», – нагадує видання.
Це вважається подарунком китайцям, які хотіли б отримати можливість вільно подорожувати по 27 країнах європейського блоку. Хоча катарці також висловили інтерес у розвитку колишнього афінського аеропорту Hellenikon, вклавши 100 млрд євро у фонд спільних інвестицій, зазначає Хелена Сміт.
Урізані ціни змусили політичних опонентів уряду пообіцяти знову вийти на вулиці, а також назвати програму приватизації скоріше «зрадою», ніж «розпродажем», пише видання.
За матеріалами The Guardian
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас