Кабмін може підвищити збори акцизів з пального, посиливши контроль його якості - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін може підвищити збори акцизів з пального, посиливши контроль його якості - експерт

Енергетика
1028
Збільшення акцизу на бензин не є ефективним засобом наповнення держбюджету. Таку думку висловив директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.
На думку експерта, нарощувати поставки до бюджету Кабміну слід в першу чергу за рахунок підвищення контролю за якістю нафтопродуктів на АЗС.
“Ринок наповнений пальним сумнівного походження, від якого страждає і держбюджет, і автомобілісти, тому потрібно посилити перевірки на АЗС, які вже кілька років не здійснюються в належному обсязі”, – вважає експерт.
За даними Куюна, в 2012 р. ситуація дещо покращилася, було перевірено близько 700 АЗС, проте це всього трохи більше 10% від кількості станцій, що працюють у країні. “Чим більше податків – тим швидше будуть зростати тіньові ринки”, – говорить експерт.
“З урахуванням динаміки першого кварталу в 2013 р. бюджет не добере близько 5 млрд грн акцизів. Тоді як на перевірки кожної заправки двічі на рік необхідно не більше 200 млн грн і це дозволить багато в чому скоротити бюджетний дефіцит за даною статтею”, – упевнений експерт.
Нагадаємо, у понеділок позафракційний депутат Анжеліка Лабунська зареєструвала у Верховній Раді законопроекти №2149а і №2159 про підвищення акцизів на нафтопродукти в два рази. Аналіз законопроекту показує, що його ключові норми повністю збігаються з версією законопроекту про підвищення акцизів, яку готував Кабмін.
Згідно з документом, ставки акцизу на бензини моторні (в т.ч. з додаванням біоетанолу), інші бензини (в т.ч. спеціальні) пропонується збільшити з 198 євро/т до 396 євро/т, а на дизельне паливо (газойлі) – залежно від вмісту сірки, з 98-46 євро/т до 196 – 92 євро/т, на скраплений газ – з 44 євро/т до 88 євро/т.
Таке ж підвищення, за даними ЗМІ, пропонувалося і в урядовому законопроекті.
У пояснювальній записці до законопроекту Лабунської про підвищення акцизів вказано на необхідність посилити контроль за якістю нафтопродуктів, які надходять через кордони України, за допомогою зусиль Міністерства доходів і зборів та Держспоживстандарту – на АЗС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас