Європа відповіла Росії: Вступивши до МС, Україна втратить суверенітет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа відповіла Росії: Вступивши до МС, Україна втратить суверенітет

Казна та Політика
980
У Європейській комісії стверджують, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не правий у своїй заяві про можливе одночасне членство України в Митному союзі і створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом.
Відповідний коментар дав представник європейського комісара з питань торгівлі Карла де Гухта Джон Клансі, відповідаючи на письмовий запит щодо недавньої статті голови зовнішньополітичного відомства Росії Лаврова, в якій він висловив таке судження.
“Як глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС, так і Митний союз, – це про лібералізацію торгівлі між партнерами і це добре. Однак є істотна відмінність між глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі з ЄС та Митним Союзом – в останньому член втрачає свій торговий суверенітет, тому що Митний союз йде далі, ніж ЗВТ з ЄС”, – заявив Клансі.
Представник Єврокомісії підкреслив, що членство в МС передбачає спільну зовнішню торгівлю. “Ніхто з членів-держав не може самостійно укласти угоду про вільну торгівлю з Росією чи Україною: вони втратили свій торговий суверенітет, так само, як Україна втратить свій торговий суверенітет, якби вона стала членом будь-якого Митного союзу. Таким чином, міністр Лавров не правий у своїй заяві”, – підсумував він.
У зв’язку з цим Клансі підкреслив, що ЄС вважає Україну країною, яка самостійно приймає рішення, з повним усвідомленням наслідків свого вибору.
Представник Єврокомісії також підкреслив, що порівняння міністра Лаврова з СОТ “є не доречним”. “Навіть якщо Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану буде повністю відповідати правилам СОТ, це не змінить факт, описаний вище”, – заявив він.
Раніше повідомлялося, що в статті “Росія – Франція, Росія – Європа: горизонти партнерства” у спеціальному російсько-французькому випуску журналу “Росія в глобальній політиці”, опублікованій на сайті МЗС РФ, міністр закордонних справ Росії Лавров висловив думку про можливість одночасної участі України в Митному союзі та ЗВТ з Євросоюзом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас