Контролюючі органи можуть позбавити можливості "вибивати" з бізнесу додаткові податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контролюючі органи можуть позбавити можливості "вибивати" з бізнесу додаткові податки

Особисті фінанси
1420
До Верховної Ради внесено проект Закону № 2018а від 16.05.2013 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України про податкові наслідки визнання угод (договорів) недійсними (нікчемними)”.
На думку фахівців юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” прийняття цього документа істотно полегшить і спростить ведення бізнесу в Україні.
“Зміниться все! У першу чергу, очікується зміна судової практики, спрямованої на поповнення державного бюджету за “ініціативою” податкового органу. На сьогоднішній день існує усталена практика визнання угод недійсними на підставі акта перевірки проведеної податковим органом”, – говорить адвокат юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Єгор Штокалов.
За його словами, це питання дуже актуальне, оскільки зараз в адміністративних судах України слухається незліченна кількість справ з оскарження податкових рішень, пов’язаних з визнанням податковим органом недійсності угод.
“На сьогоднішній день податковими органами найчастіше оскаржується реальний характер господарської операції (угоди) та наявність у сторін договорів, передбачених законодавством підстав для віднесення сум за цими операціями до складу витрат або доходів. Висновки перевіряючих фактично зводяться до визнання недійсними договорів, які хоч і оформлені відповідно до чинного законодавства, але “на думку” перевіряючих, угода недійсна. Такі висновки тягнуть за собою зміну бази оподаткування і, відповідно, суму заборгованості сторони угоди перед бюджетом”, – уточнює адвокат ЮК “Алексєєв, Боярчуков і партнери”.
При цьому судова практика в даному питанні неоднозначна. Деякі суди приймають до уваги доводи платника податків і скасовують податкові рішення, інші ж відмовляють бізнесменам, або взагалі ігнорують сам факт подачі позову, повертаючи його, навіть не відкриваючи провадження. Для підприємств це спричиняє пропуск процесуальних термінів і виникнення вже реальної заборгованості перед бюджетом.
“Пропоновані законодавцями зміни конче потрібні. Даний законопроект передбачає чіткий і однозначний алгоритм дії для податкового органу у разі виявлення сумнівних угод. Так, податковий орган має право звернутися до компетентного суду з позовом про стягнення в дохід держави коштів, отриманих за угодою, здійсненою з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, посилаючись на її нікчемність”, – говорить Єгор Штокалов.
Останнім часом з’являється судова практика, яка приймає позицію платників податків, але, на жаль, така практика досить рідкісна. Наприклад, 6 березня 2013 р. одна з провідних юридичних компаній успішно захистила інтереси Банку в адміністративній справі в Окружному адміністративному суді Києва.
Суть справи полягала в тому, що банк поступився правом вимоги до свого позичальника компанії “Х” на користь компанії “Y”, уклавши договір “Про поступку прав кредитора”, керуючись п. 1 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України. Офіс з обслуговування великих платників податків ДПС України провів податкову перевірку банку. За його результатами податківцями було складено Акт, в якому інспектор вказав, що складений сторонами договір переведення прав вимоги “за своєю економічною суттю” є угодою факторингу. На підставі цього висновку було виписано податкове повідомлення-рішення, яким банку було донараховано 30 млн. грн. податку на прибуток.
У процесі судового розгляду позивач зміг довести, що податкові органи не наділені правами визначати “економічну суть операції”. При розгляді зазначеного спору судом першої інстанції суд зайняв сторону банку і визнав неправомірними рішення податкового органу. У результаті банк не зобов’язаний платити в казну донараховані 30 млн. грн. податку на прибуток.
“У разі прийняття законопроекту, платники податків отримають ще один потужний інструмент боротьби проти податкового органу, в частині нарахування незаконних штрафів та формування зайвої заборгованості перед бюджетом”, – резюмує Єгор Штокалов.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас