Україна може втратити хорватське замовлення на ремонт військової техніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може втратити хорватське замовлення на ремонт військової техніки

Казна та Політика
847
Україна виграла тендер Міністерства оборони Хорватії на ремонт шести вертольотів Мі-8, повідомили в компанії “Укрспецекспорт”. У зв’язку з цим українська сторона вже отримала запрошення прибути на укладення контракту за результатами тендеру. Зазначимо, в конкурсі також брала участь Румунія.
Нагадаємо, в березні 2013 р. повідомлялося, що Україна отримала замовлення на ремонт комплексів ППО С-300 в інтересах Казахстану, вигравши тендер у російського виробника. Стокгольмський міжнародний інститут досліджень миру (СІПРІ) в звіті за 2012 р. визначив Україну, як четверту країну в світі за обсягами поставок озброєння. Очевидно, що такі успіхи українських зброярів вкотре викликали жорстку негативну реакцію конкурентів. Зокрема, напередодні оголошення переможців тендеру, який проводило Міністерство оборони Хорватії, у низці українських ЗМІ з’явилася неправдива інформація про те, що “Укрспецекспорт” нібито незаконно запропонував Міноборони Хорватії придбати українські винищувачі MIG-21BIS, які за контрактом належать Ємену. Аналогічні звинувачення опублікувала і хорватська газета Vecernji list. У Києві, незважаючи на подібні публікації, спокійні.
Як заявили в “Укрспецекспорті”, всьому сказаному в ЗМІ немає ніякого підтвердження. Навпаки, велика ймовірність того, що останні публікації спрямовані на те, щоб дискредитувати українську сторону, змусити засумніватися в її сумлінності і нашкодити партнерству України та Хорватії у військовій сфері. Відзначимо, це далеко не єдиний приклад, коли українським зброярам намагаються завдати серйозної шкоди за допомогою “брудної” інформаційної кампанії на сторінках деяких газет. Нагадаємо, під час підготовки та укладення контракту з Сирією на закупівлю в України десяти цивільних літаків Ан з’являлися статті про те, що даний контракт обернеться для Києва неприємностями, а Україна буде втягнута в близькосхідний конфлікт і виявиться залежною від позиції Росії з сирійського питання. Ще одним прикладом подібної маніпуляції став арешт кількох десятків українських цивільних фахівців (інженерів, техніків), завербованих російською компанією “Дакар” у Лівії безпосередньо під час бойових дій опозиції з повалення диктатора Муаммара Каддафі. У результаті, як повідомляють українські ЗМІ, це призвело до загострення відносин України з новою владою Лівії, а подібного роду провокації в більшості випадків інспірувалися Росією. Аналогічно, у ЗМІ набула широкого поширення негативна інформація про постачання Україною в порушення ембарго ООН зброї до Лівії, яка згодом була спростована.
У зв’язку з цим керівництво “Укрспецекспорту” рішуче налаштоване укласти контракт з Міністерством оборони Хорватії щодо ремонту вертольотів, а в майбутньому закріпити двосторонню співпрацю. “Україна і в 2013 р. залишається потужним гравцем на ринку озброєнь. І чим успішніше ми діємо – тим більше з’являється всілякої брехні і бруду на сторінках замовних газет. Ми розцінюємо такі публікації як спроби дискредитувати українського спецекспортера і витіснити нас з ринку. Ці спроби не пройдуть. Ми рішуче налаштовані укласти контракт з Міноборони Хорватії і виконати його в обумовлені терміни”, – констатував в.о. заступника гендиректора ДК “Укрспецекспорт” Сергій Проскуркін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас