Бармени, офіціанти і вожаті. Ким молодь може попрацювати влітку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бармени, офіціанти і вожаті. Ким молодь може попрацювати влітку

Особисті фінанси
11107
Для когось літо – період відпусток і відпочинку, а от для молоді це найкращий час для заробітку. «Сегодня» з’ясувала, на які вакансії можуть розраховувати студенти і школярі, що не їдуть з міста, які їх чекають умови праці і скільки вони зможуть заробити. Ідеальний варіант пошуку вакансій для учнів – це сайти, що спеціалізуються на працевлаштуванні. Хоча варіант «по знайомству» теж ніхто не відкидав.
Вибір робіт для студентів і старшокласників досить широкий: офіціанти на літніх майданчиках кафе та ресторанів, бармени, аніматори-вихователі та вожаті в таборах, продавці безалкогольних напоїв і морозива, розливальники пива та квасу і навіть художники боді-арту. Заробітки різноманітні, але при великому ентузіазмі можна отримувати дуже пристойні суми.
За словами юриста Юрія Андрощука, неповнолітні у нашій країні можуть працювати з 16 років. 15-річні теж можуть влаштовуватися на роботу, але лише за письмової згоди батьків або опікунів. Треба бути готовим до того, що більшості літніх працівників потрібно зайнятися оформленням санкнижки.
Художники боді-арту
Якщо ви добре малюєте, то можете влаштуватися вуличним художником боді-арту. Для цього необов’язково закінчувати художню школу, досить просто таланту. Такі умільці зазвичай працюють на центральних вулицях міст, найчастіше у вихідні. Художники наносять на тіло замовника малюнок хною (який тримається не менше двох тижнів) або аквагрим. Робота цікава і творча. На співбесідах особливих вимог до досвіду роботи претендентів не пред’являють, але можуть попросити зробити пробне завдання – намалювати малюнок або візерунок фарбами на папері. «Робочий графік наших співробітників складає 5-6 днів на тиждень з 14 і до 22 години. Вихідні завжди робочі, вони ж найбільш грошові. Вуличні художники боді-арту отримують в середньому по 120-170 грн на день залежно від виручки. Влаштуватися може як молодь, що досягла 18-ти, так і старшокласники – природно з дозволу батьків», – розповіла директор фірми, що займається боді-артом, Олександра Малинова.
Робоче місце вуличного художника складається зі стола, стільця і парасольки. Ще потрібні хна, фарби, набір пензлів і альбоми зі зразками малюнків тварин, китайських ієрогліфів, візерунків і т. п., будь-який з яких можна вибрати для нанесення на тіло.
«Я скоро закінчую ВНЗ, мені доведеться з’їжджати з гуртожитку і знімати квартиру, а грошей на це не вистачає. Тому терміново була потрібна робота. Ця стала першою, що попалася мені на очі в інтернеті. На співбесіді запропонували намалювати квіти. Це у мене легко вийшло, адже я дизайнер за освітою. Спробувала попрацювати кілька днів – і мені сподобалося. Це не тільки спосіб заробити, але й відмінна можливість спробувати себе в чомусь новому та цікавому. Чого я тільки не малювала! І аквагрим яскравий діткам наносила, і дівчині кисті рук повністю розписала хною. Одного разу у мене був клієнт, який попросив нанести на всю його чималеньку спину величезну змію.
Єдині мінуси такої роботи – необхідність сидіти на вулиці навіть у сильну спеку і чорна хна, що вічно забивається під нігті. Останню доводиться ретельно вимивати щіточкою і милом. А якщо цього зробити не вдається, то просто наношу на нігті яскраві непрозорі лаки», – каже 24-річна студентка Олена Коновалець.
Бармени: 100-150 грн на день
Серед літніх міських професій є не дуже вимотуючі – наприклад, бармен мобільного міні-бару. Такі бари найчастіше розміщуються на набережних. Вдень вони продають фреші і безалкогольні коктейлі, а після 18 години вечора додають до свого асортименту мохіто і віскі. Робочий день триває з 12:00 до 22:00. Бармени зазвичай працюють по двоє з графіком «тиждень через тиждень» або «чотири дні через чотири».
Для цієї роботи досвід не обов’язковий, шанс працевлаштуватися є навіть у школярів старших 16-ти. «Так, в принципі і школяра можемо взяти, якщо він сумлінно працюватиме. Якщо потрібно, допоможемо і з оформленням санкнижки. Зарплату видаємо раз на тиждень після вихідних, – пояснив господар декількох міні-барів у столиці Антон Верпов. – Також працівник може домовитися про виплату грошей щодня після завершення робочого дня». Зарплата бармена – 100-150 грн на день.
Розливальники пива та квасу: продають 5-6 бочок на день
Досвіду для такої роботи не потрібно. Єдине, що повинен вміти розливальник, так це добре рахувати і бути уважним. Цим може займатися навіть старшокласник. У всякому разі юний вік кандидатів роботодавців рідко лякає.
Як правило, графік роботи продавців пива та квасу – тиждень через тиждень, з 9 до 20 години. Працівник знаходиться на вулиці під парасолькою весь день, а навіть парасолька не може вберегти його від палючого сонця у найспекотніші дні.
Платять за таку роботу 100-120 грн на день. Але буває, що фіксованих ставок у працівників немає – вони отримують 8-10% від виручки. У цьому випадку шанси на хороші заробітки збільшуються, якщо торгова точка знаходиться в людному місці – тут кількість покупців, що хочуть промочити горло пивом або квасом, дуже велика.
«Я – студентка юрфаку. Влаштуватися в нормальну компанію за фахом без особистих знайомств та ще й за відсутності вищої освіти у мене не вийшло. Тоді я стала шукати підробіток, для якого не потрібен досвід. Знайшла за оголошенням в інтернеті. Влаштувалася сюди без проблем. Працюю за графіком «два тижні через два» з 7 ранку до 7 вечора. Важко, звичайно. Крім ставки я отримую відсоток від продажів. Найкращі хлібні дні – спекотні: вдається продати до 5-6 п’ятдесятилітрових бочок», – розповіла 24-річна Марина Пономарьова, продавець квасу.
За словами деяких розливальників пива та квасу, вони можуть заробляти «ліві гроші», недоливаючи напій. Таким чином кількість проданих склянок збільшується, а гроші за недолите клієнту можна покласти собі в кишеню.
Офіціанти: великі заробітки
Мабуть, найбільший вибір пропозицій зараз з вакансій офіціанта. І це зрозуміло, адже сотні столичних та приміських ресторанів відкрили свої літні майданчики, а значить, їм терміново потрібні працівники. Досить часто беруть на роботу і тих, хто має зовсім невеликий стаж або у кого взагалі його немає.
«Все залежить від людини. Буває, приходить нібито з досвідом, але не справляється з обсягом роботи або не може швидко вивчити меню, або просто конфліктний в спілкуванні. Для того щоб це з’ясувати, достатньо і трьох днів роботи. А от новачки щосили намагаються справити враження і ретельно трудяться, швидко вникаючи в усі робочі моменти. Таких, природно, ми залишаємо працювати», – розповідає головний менеджер одного з італійських ресторанів у центрі Києва Андрій Галицький.
Сезонних офіціантів в більшості випадків не оформлюють офіційно, хоча у великих і відомих закладах студента можуть прийняти на роботу за трудовим договором. Ставка у працівників літніх майданчиків невелика – 1-2 тис. грн. Але при цьому вони можуть отримувати від 2 до 4% від своїх замовлень. Звичайно ж, не варто забувати про чайові. Їх розмір залежить від рівня і популярності ресторану або кафе, а також від жвавості місця, де вони розташовані. В середньому за день офіціант отримує 200-400 грн чайових. На місяць ж заробіток становить 5-8 тис. грн, але бувають серед них і щасливчики, яким вдається заробляти по 10-12 тис.
Робота в офіціантів позмінна. Як правило, це 3 на 3 або 4 на 4 дні. Тобто скільки днів працюєш, стільки й відпочиваєш. Найчастіше трудитися доводиться по 12 годин на день. Практично у всіх закладах громадського харчування при прийомі на роботу вимагають оформити медкнижку.
«Я закінчив залізничний технікум, але роботу за фахом не знайшов, а тут знайомі розповіли про цілодобове кафе в центрі Києва, якому потрібні офіціанти. Пройшов невелику практику і став постійно працювати на літньому майданчику. Працюю позмінно по 12 годин, отримую 35 грн на день. Це небагато, але зате я заробляю непогані чайові», – поділився 21-річний Богдан Ковальський.
Перевага роботи офіціантом – безкоштовне харчування на кухні закладу. А якщо ресторан знаходиться за містом, то роботодавець бере на себе розвезення персоналу – наприклад, від станції метро до заміського закладу і назад.
Аніматори і вожаті: робота з дітьми
Якщо любите дітей і легко знаходите з ними спільну мову, то ця робота для вас. На такі вакансії роботодавці шукають хлопців і дівчат старших 18 років, відповідальних, енергійних, креативних і зі стійкими нервами. Дуже часто вимагають досвіду роботи. Але його відсутність – не вирок: якщо людина дуже хоче працювати в цій сфері, деякі роботодавці можуть запропонувати їй пройти перевірку. «Ми запрошуємо людину на кілька годин в табір. Спостерігаємо за нею, за тим, як вона спілкується з дітьми, як уміє захопити їх і контролювати їх поведінку. Якщо студент пройде таку експрес-перевірку, ми візьмемо його на роботу», – пояснила власниця одного з приватних таборів під Києвом Юлія Морзєєва.
Молодь може працювати аніматорами або вожатими. Треба знати, що аніматори не лише розважають діток, а й виконують функції вихователя, а іноді і вчителя. У міській літній табір дітей віком 4-12 років батьки привозять щодня, щоб вони не сиділи вдома на канікулах. Робочий графік тут стандартний: понеділок-п’ятниця з 8:30 до 19:00 з вихідними в суботу та неділю. Аніматор може щодня повертатися додому.
А ось вожатий у приміському таборі протягом всієї зміни (два-три тижні) собі не належить. Він повинен жити на місці роботи і не залишати його без крайньої необхідності. Вожатий весь робочий час (з 8 і до 22) повинен перебувати з дітьми 6-16 років, організовувати їх дозвілля, наглядати за ними, гасити конфлікти між вихованцями і стежити за їх безпекою.
І вожаті, і аніматори не повинні дозволяти собі кричати і піднімати руку на дітей, матюкатися або розпивати алкоголь у їх присутності. За це можна відразу вилетіти з роботи. Але палити вожатим і аніматорам не забороняють – тільки, звичайно, не часто і не в присутності підопічних.
Майже всіх аніматорів і вожатих оформлюють на роботу за трудовим договором. Наявність медичної книжки обов’язкова. Аніматор в приватних міських і приміських таборах отримує 100 грн на день (виходить, що за двадцять робочих днів на місяць він заробить 2000 грн) плюс безкоштовне харчування та екскурсії в музеї разом з вихованцями. Вожаті в таборах за два тижні зміни можуть заробити 1100 грн плюс безкоштовне харчування, проживання та екскурсії.
У державних же таборах і на базах відпочинку, де аніматорів зазвичай не буває (цю роль грають вожаті), за три тижні зміни працівники отримують 1200 грн.
Продавці морозива і напоїв
Освоїтися в цій справі можна за півдня – особливих знань і умінь тут не потрібно. Робоче місце звичайно являє собою постійну торгову точку з візком або холодильником, в якому зберігається морозиво. Причому воно може бути як в упаковці, так і на вагу. У навантаження до основного товару можуть додаватися соки і прохолодні напої. Від сонця продавця захищає тільки парасолька.
Також можливий варіант мобільної точки: велосипед з холодильником, в якому крім морозива є і напої. Перевага продавця на велосипеді в тому, що він може переміщатися в пошуках людних місць, збільшуючи свій виторг. А ще він у будь-який момент може сховатися в тіні, тоді як звичайний реалізатор морозива і напоїв з візком і холодильниками прив’язаний до однієї торгової точки і постійно перебуває на сонці.
Графік роботи таких продавців – тиждень через тиждень або три дні через три, з 10 і до 21:00. Зарплату морозивникам видають в кінці кожної зміни. Зазвичай заробіток становить 100-120 грн за день плюс 3-5% від денного виторгу.
Євгенія Павлюкова
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплатні, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас