Росія може знизити ціну на газ для України за «можливості втрати контракту» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може знизити ціну на газ для України за «можливості втрати контракту»

Енергетика
1067
Президент Російського газового товариства Валерій Язєв не відкидає поступок Україні щодо ціни на російський газ у разі «можливості втрати контракту». Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Москві.
«Ринки шкода втрачати, і ніхто не говорить, що це добре, але якщо будуть перешкоди непереборної сили, хто ж їх перестрибне. Це переговорний процес, це бізнес і ризики. Я схвалюю «Газпром», що він, скільки може, тримає (для України) високу ціну та отримує нормальний прибуток, а якщо з’являється можливість втрати контракту, тоді трохи поступляться в ціні», – сказав Язєв.
За його словами, така бізнес-логіка властива не лише при торгівлі газом, але й іншими товарами.
При цьому він підкреслив, що Росія співпрацює дуже активно з Україною з газових питань.
Він нагадав, що Україна є одним з найбільших споживачів російського газу, через яку також здійснюється транзит до Європи.
«Ми співпрацюємо постійно, пропонуємо варіанти – обмін активами між «Газпромом» і «Нафтогазом», ми готові разом з Україною експлуатувати її газотранспортну систему, у нас є ще ціла низка спільних програм», – сказав Язєв і додав, що таке співробітництво здійснюється тільки там, де відповідає національним інтересами Росії.
Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України 23 травня затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2013 рік з обсягом імпорту 27,3 млрд куб. м.
Згідно з документом, надходження газу в поточному році від російського газового монополіста компанії “Газпром” складуть 18 млрд куб. м, від компанії Ostchem, підконтрольної українському бізнесменові Дмитру Фірташу, – 8 млрд куб. м, від німецького газового трейдера RWE Supply & Trading – 1,3 млрд куб. м.
Також у документі сказано, що в 2013 році видобуток природного газу заплановано в обсязі 22,049 млрд куб. м. Загальний баланс газу на 2013 рік становить 60,06 млрд куб м.
Нагадаємо, що в лютому Україна істотно скоротила закупівлю газу в Російській Федерації, внаслідок чого розмір оплати за газ істотно скоротився – до 162 млн дол, у той час як у лютому 2012 року НАК «Нафтогаз України» заплатив «Газпрому» 1,3 млрд дол. У березні поточного року Україна скоротила закупівлі газу в Росії через невирішеність питання про зниження ціни на газ.
Середня ціна на імпортний газ для України в квітні 2013 року зменшилася порівняно з попереднім місяцем на 0,36% – до 415,12 дол за 1 тис. куб. м з 416,6 дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас