Освіта у кредит: що по чому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Освіта у кредит: що по чому

Кредит&Депозит
3085
Цього літа стати студентами українських вишів спробує більше 320 тис. абітурієнтів. Хто з них зможе вступити на бюджет, а кому доведеться вчитися на контракті, поки рано говорити, адже підсумки вступної кампанії-2013 стануть відомими лише наприкінці літа. Однак, як би там не було, для багатьох батьків вже сьогодні є актуальним питання: де взяти гроші на навчання, якщо дитина таки вступить на контракт? Відповідь традиційно проста – можна отримати кредит у банку. У тому, які кредитні програми сьогодні допоможуть вирішити проблему пошуку грошей на навчання, розбирався “Обозреватель”.
Бюджет як лотерея
Нині для багатьох абітурієнтів найзаповітнішою мрією є можливість вступу на бюджет. Однак ці шанси, на жаль, не такі вже й великі з цілком об’єктивних причин.
По-перше, кількості бюджетних місць традиційно на всіх охочих не вистачить. Поки що, на жаль, не оголошений весь обсяг держзамовлення на 2013-2014 роки. Однак якщо згадати минулорічну статистику, можна зазначити, що в 2012-му Кабмін затвердив державне замовлення на підготовку 79 тис. молодших спеціалістів, 127,2 тис. бакалаврів, 74 тис. спеціалістів, і 44,6 тис. магістрів. Тоді ж, на підставі цих статданих, “Обозреватель” підрахував, що в 2012 році всього в Україні фінансувалося 324,3 тис. бюджетних місць. Відповідно, якщо припустити, що цього року обсяг держзамовлення залишиться на колишньому рівні, у будь-якому випадку бюджетних місць на всіх охочих не вистачить.
По-друге, говорячи про кількість бюджетних місць, не можна забувати про те, що держзамовлення на різних спеціальностях нерівномірне. Так, варто відзначити, що цього року більше шансів вступити на бюджет у тих, хто хоче отримати технічну спеціальність, а не у тих, хто мріє працювати юристом або фінансистом. У всякому разі, саме таку структуру держзамовлення оприлюднив днями Кабмін. Зокрема, відомо, що число бюджетних місць на технічних спеціальностях тепер збільшилося на 50%. Зокрема, мова йде про IT-технології: інформатику, системний аналіз, комп’ютерні науки та інші професії. Крім того, в Кабміні вирішили на 14,5% збільшити держзамовлення з метою навчання фахівців з таких напрямків, як “машинобудування”, “металургія та матеріалознавство”, “електротехніка та електромеханіка” і т.д. Нарівні зі зростанням бюджетних місць за вище переліченими спеціальностями влада дійшла до висновку про необхідність зниження обсягу держзамовлення з низки професій: економісти-міжнародники (23,1%), юристи і менеджери-маркетологи (11,1%), бакалаври з економіки і підприємництва (11,7%).
По-третє, потрібно розуміти, що можливість отримати вищу освіту буде у тих абітурієнтів, які вступають до вишів або на спеціальності з низьким конкурсом, а не високим. Приміром, минулого року найвищий конкурс на бюджет був зафіксований у Київському нацуніверситеті ім. Шевченка. Тут за окремими спеціальностями на одне бюджетне місце претендували до 60 (!) осіб. Це можна назвати своєрідним рекордом минулого року.
У зв’язку з усім вище сказаним, можна зробити такі висновки: якщо хочеш отримати в виші безкоштовну освіту, тоді варто або вступати на технічні спеціальності, або шукати щастя в обласних центрах, а не в столиці.
Як вирішити проблему браку грошей
Якщо ж абітурієнту все ж не пощастило вступити на “вишку” на безкоштовній основі, а вдалося тільки стати контрактним студентом, питання браку грошей все ж можна вирішити – достатньо лише звернутися з цією проблемою в банк. Сьогодні в банках такий вид кредитування – як освітні кредити – не надто поширений. Цього року такий продукт пропонують такі банківські установи, як банк “Київська Русь”, “Енергобанк”, “Імекс банк”, а також пара-трійка кредитних спілок. Можна сказати, що це хоч і мізерний, але непоганий улов, адже ще рік тому такий вид кредитування був взагалі не представлений.
Давайте розберемося, які ж умови за освітніми кредитами сьогодні пропонують українцям.
Так, у банку “Київська Русь” можна взяти в кредит максимум 15 тис. грн, терміном на 6-12 місяців під 0,1% річних. Однак не варто спокушатися настільки низькою відсотковою ставкою, адже тут доведеться заплатити також 4% від суми кредиту одноразово, а також 2% від суми кредиту щомісяця. Правда, якщо клієнт вирішить погасити кредит достроково, жодних додаткових комісій або штрафів у такому разі не передбачено.
Що стосується освітньої пропозиції “Енергобанку”, то тут можна отримати кредит на навчання за MBA або за кордоном. Що цікаво, річна відсоткова ставка не зазначена в даному банківському продукті, так як розраховується індивідуально, виходячи з “початкового внеску, рівня підтверджених доходів та інших факторів”. Згідно з умовами програми, кредит можна оформити терміном на 1 рік, на 3 роки і на 5 років, причому взяти в банку можна в кредит будь-яку суму, проте її максимум не може перевищувати 60% вартості застави. При цьому під час оформлення кредиту доведеться заплатити 3% разової комісії. Зате додаткових комісій або штрафів за дострокове погашення немає.
І ще один освітній кредит від “Імекс банку” представляє такі умови: максимум 25 000 гривень, терміном до 10 років. Банк перераховує фіксовану плату на рахунок вишу, а погашати кредит можна починаючи з першого місяця після закінчення навчання. При цьому відсоткова ставка не зазначена, мабуть, дану інформацію потрібно уточнювати безпосередньо в банку. Важливий нюанс: для отримання кредиту не потрібна застава, але треба оформити страхування кредитного ризику і життя позичальника.
Крім того, низку банківських продуктів, розрахованих на студентів, можна вивчити в “ПриватБанку”. Зокрема, вирішити проблему готівкових грошей можна шляхом оформлення кредитної картки, де є пільговий період повернення коштів без комісії.
Є ще можливості
Варто відзначити, що зазначені вище освітні кредитні програми не є єдиним варіантом вирішення проблеми пошуку грошей. Для того, щоб отримати кредит на освіту, можна вивчити умови таких видів банківських продуктів, як беззаставний кредит готівкою, кредит готівкою під заставу нерухомості або автомобіля, кредитна картка.
Отже, давайте розберемося по пунктах, які нині пропозиції підготували українські фінустанови щодо потрібних нам банківських продуктів.
Спочатку розглянемо можливість отримання кредиту без застави готівкою. Згідно з компанією “Простобанк консалтинг”, станом на 20 травня такі кредити видавали 29 банків, найбільших за активами. Варто відзначити, що реальна ставка річних за цими пропозиціями становить від 32% до 99,7%
Ще один цікавий банківський продукт – кредит готівкою під заставу нерухомості – сьогодні можна отримати в одному з 32 банків, найбільших за активами. У цьому сегменті банківських послуг реальна ставка річних варіюється в діапазоні від 18% до 74%.
Можна також вивчити пропозиції банків у рамках кредитування готівкою під заставу автомобіля. У цій категорії сьогодні кредитують вісім банків з числа лідерів за активами, причому реальна ставка річних цілком прийнятна – від 16% до 30%.
І, нарешті, вирішити проблему браку фінансів на освіту можна шляхом оформлення кредитної картки. Як відзначають аналітики компанії “Простобанк консалтинг”, у квітні отримати кредитку можна було в 14 банках з числа лідерів за активами. Потрібно відзначити, що реальна ставка річних тут стартує від 20% і до 189%.
Крім пропонованих банками варіантів кредитування, можна спробувати вирішити фінансове питання й іншими способами: наприклад, дізнатися у вишах, чи є можливість навчання в розстрочку. Не виключено, що при навчальному закладі працюють кредитні спілки чи банки, які розробили спеціальні умови кредитування студентів.
Крістіна Коновалова
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції з кредитів в Україні. Щоб допомогти вам обрати кредит онлайн у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко та комфортно обрати необхідний саме вам кредитний продукт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас