Нікопольський завод феросплавів може зупинитися через високу ціну електроенергії, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нікопольський завод феросплавів може зупинитися через високу ціну електроенергії, - експерт

Енергетика
1151
Надмірно висока вартість електроенергії може призвести до повної зупинки Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ). Основна причина зниження виробництва на НЗФ – зростаючі ціни на сировину та енергоносії, а також падіння споживання в металургійному секторі України і на основних міжнародних ринках.
“Питання вартості електроенергії для флагмана української феросплавної промисловості стає життєво важливим. Якщо протягом минулого року, незважаючи на постійне зростання вартості кіловата в Україні, підприємство виживало, то це відбувалося з однієї елементарної причини – металурги вибирали певний обсяг продукції НЗФ. Зараз ситуація з попитом на вироблені НЗФ феросплави змінилася в гірший бік”, – повідомив виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев.
Нагадаємо, тільки за 4 місяці 2013 року вартість електроенергії для НЗФ зросла на 6,78% і становить 99 дол за 1 МВт. год При цьому попит на продукцію НЗФ знижується в силу падіння виробництва сталі українськими металургійними підприємствами та підвищення собівартості продукції НЗФ, підвищення через збільшення вартості електроенергії.
“Спеціалізація Нікопольського феросплавного – в основному силікомарганець, при виробництві якого частка електроенергії минулого року знаходилася на рівні 25%. Така ситуація дозволяла підприємству продовжувати працювати, утримувати працівників та їхні сім’ї, виплачувати суттєві кошти до бюджетів усіх рівнів і бути помітно присутнім на зовнішніх ринках. У першу чергу, завдяки сформованому розумному балансу собівартості продукції і обсягу виробництва. Однак, починаючи з березня цього року ситуація різко погіршилася. Відсутність замовлень, тобто збуту, зростання всіх складових собівартості, а особливо електроенергії, неможливість до нескінченності завантажувати склади готовою продукцією призвели до зниження загального обсягу виробництва на НЗФ з 65 тис. тонн до 22 тис. тонн на місяць. При такому вимушено низькому завантаженні виробничих потужностей підприємства нікопольські феросплави об’єктивно стають нерентабельними”, – вважає Сергій Кудрявцев.
У разі повної зупинки НЗФ державний бюджет буде щорічно недоотримувати близько 250 млн грн, і додатково витрачати понад 190 млн грн у вигляді виплат допомоги з безробіття.
На думку керівника УкрФА, в умовах, що складаються, не викликає сумніву необхідність приєднання НЗФ до “Меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом феросплавних підприємств” та надання НЗФ економічно обґрунтованої ціни на електроенергію.
Нагадаємо, відновлення роботи Запорізького феросплавного заводу (ЗЗФ) і Стаханівського заводу феросплавів (СЗФ) пов’язане з ухваленням Кабінетом міністрів України постанови про підтримку електрометалургійної галузі і подальшим підписанням “Меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом феросплавних підприємств”. Фахівці галузі впевнені, що немає логічних пояснень тому факту, що НЗФ не став учасником меморандуму.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас