"Кредитна залежність" штовхає Україну до соціальної прірви, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кредитна залежність" штовхає Україну до соціальної прірви, - експерт

Казна та Політика
4950
Таку думку висловив політтехнолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала.
«Кредитна залежність» нинішньої влади від МВФ, яка триває з середини 2010 року, відчутно підштовхує Україну до краю соціальної прірви. За черговий транш від МВФ «відповість» кожен житель країни – позбавленням пільг, оплатою за підвищеними тарифами за газ і тепло, пенею за борги з ЖК-платежів, вже збільшеним пенсійним віком. Крім того, недавня ініціатива Кабміну про скасування пільг на проїзд пенсіонерам, ветеранам та інвалідам виглядає як зняття з народу «останньої сорочки». Дивлячись на складові, створюється цілісне враження про те, що соціальна сфера віддана на відкуп», – сказав експерт.
За словами Бали, влада, спираючись на профільне Міністерство соціальної політики, повинна негайно зайнятися зміцненням соціальної сфери.
«У світлі оголошеної програми боротьби з бідністю, виконання умов МВФ явно суперечить підвищенню рівня добробуту жителів України. Влада, щоб не розгубити своїх прихильників у базових регіонах, просто зобов’язана зміцнювати соціальну сферу, знижуючи болючість вимог МВФ адресною допомогою та іншими точковими заходами. Неможливо управляти в режимі винятково «батога», має бути ще й «пряник» у вигляді пільг і дотацій тим, хто знаходиться в найбільш тяжкому становищі. У цій ситуації влада може спертися на Мінсоцполітики, яке займається розробкою відповідних програм адаптації незахищених верств населення», – зазначив політтехнолог.
Як повідомлялося раніше, для отримання чергового траншу кредиту МВФ Україна повинна виконати такі вимоги – впроваджувати пенсійну реформу, схвалити чергове підвищення тарифів на газ і теплопостачання, а також скасувати як антикризовий захід вимогу про обов’язковий викуп рекапіталізаційних облігацій.
Як відомо, нова програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. дол. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. дол. Рада директорів МВФ на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1 млрд. SDR, що становить 1,5 млрд. дол.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас