Євродепутат про асоціацію з Україною: якщо не цього року, то не підпишемо ще 100 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євродепутат про асоціацію з Україною: якщо не цього року, то не підпишемо ще 100 років

Казна та Політика
699
У Європарламенті наголошують, що до жовтня Україна має продемонструвати “відчутний результат” на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Про це йшлося у Страсбурзі на слуханнях комітету з питань закордонних справ Європарламенту, присвячених політичній ситуації і реалізації реформ в Україні.
У засіданні взяли участь представники опозиції, Венеціанської комісії і Гельсінського комітету.
Головуючий Елмар Брок повідомив, що лідери опозиції Арсеній Яценюк та Віталій Кличко не змогли прибути до Страсбурга через змінений порядок денний, а 27 травня на засіданні комітету про ситуацію в Україні розповість міністр закордонних справ України Леонід Кожара.
Глава комітету констатував, що Європарламент “розділяє спільну мету” – підписати в листопаді Угоду про асоціацію з Україною, але українська влада мусить виконати вимоги ЄС, щоб це здійснилося.
“До жовтня у нас має бути відчутний результат”, – сказав Брок.
Євродепутат вважає, що “країна перебуває на правильному шляху”, доказом чому є нещодавнє звільнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
“Це був перший сигнал, що адміністрація Януковича хоче, щоб це (підписання) відбулося”, – сказав Брок.
Глава комітету також повідомив, що в розданих депутатам матеріалах є лист Кличка, в якому той просить підтримати підписання Угоду про асоціацію.
“В іншому пункті цього листа він також говорить, що відповідальність за успішність процесу лежить на владі України. Ми повинні бачити це разом, а не тільки першу або другу частину”, – зазначив Брок.
Всі виступили підтримали підписання Угода про асоціацію за умови виконання критеріїв.
Євродепутат Марек Сивець заявив, що якщо угода не буде підписана у цьому році, вона “не буде підписана у найближчі 100 років”.
“Дискусія про те, чи склянка наполовину порожня чи повна, нескінченна. Я бачу склянку наполовину повною, і вона наповнюється”, – сказав він.
Представник “Батьківщини” Леся Оробець запевнила, що Україна “рухається в напрямку ЄС”, і закликала євродепутатів “простягнути руку допомоги”.
“Угода не повинна бути перемогою Януковича, але (перемогою) українських людей, і ми повинні знайти спосіб показати це”, – сказала вона.
Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко також за тиск на українську владу для виконання умов підписання Угоди та встановлення європейських цінностей.
“Ми можемо підписати Угоду, але це буде аркуш паперу, якщо не будуть втілені європейські цінності”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас