Українцям загрожують 1,5 млн тонн боєприпасів - Кінах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям загрожують 1,5 млн тонн боєприпасів - Кінах

Казна та Політика
408
В Україні зараз знаходиться близько 2 млн тонн боєприпасів, з яких щонайменше 1,4 млн становлять боєприпаси, які необхідно утилізувати, оскільки вони становлять небезпеку для життя людей і навколишнього середовища. Про це повідомив заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Кінах.
“Проблема утилізації боєприпасів для України дуже актуальна. За всі періоди, починаючи з другої світової війни в Україні накопичено близько 2 млн тонн боєприпасів, з яких мінімум 1,4 млн становлять боєприпаси, які необхідно утилізувати. Наявність такої кількості боєприпасів на території країни – це безумовно серйозна небезпека як з точки зору життя громадян, так і для навколишнього середовища”, – сказав Кінах.
Коментуючи ініціативу Міноборони скоротити фінансування програми утилізації боєприпасів шляхом промислового розбору і замість цього підривати їх, Кінах зазначив:
“Однозначно такими ситуативними рішеннями, такою квазіекономією, яка пропонується Міністерством оборони, проблеми не вирішуються. Адже утилізація боєприпасів шляхом підриву – набагато менш ефективна як з точки зору економіки, так і з точки зору навколишнього середовища. Тим більше, утилізацією боєприпасів шляхом промислового розбору займаються підприємства оборонно-промислового комплексу, і для них це дуже серйозний обсяг завантаження, від якого залежать сотні робочих місць”, – сказав Кінах.
Нагадаємо, цього року фінансування утилізації боєприпасів скорочено на 100 млн грн.
Зате до кінця 2013 року Міністерство оборони України планує знищити шляхом підриву більше 50 тис. реактивних снарядів “Град”.
При цьому, на думку доктора технічних наук за спеціальністю “фізика вибухових речовин і боєприпасів” Володимира Захматова, ініціатива Міноборони знищувати боєприпаси шляхом підриву – найгірший варіант утилізації.
“Ініціатива Міноборони незрозуміла, адже підрив боєприпасів – це найменш ефективний і найбільш небезпечний шлях утилізації. Для того, щоб зрозуміти це, досить подивитися на досвід інших країн, де використовують безпечні для навколишнього середовища і людей технології з утилізації”, – сказав експерт.
Як відомо, для виконання робіт з утилізації боєприпасів шляхом промислового розбору залучаються Хімічне казенне об’єднання імені Г. І. Петровського, Донецький казенний завод хімічних виробів, Шосткінський казенний завод “Імпульс”, державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів, асоціація підприємств “Співдружність”, Державний концерн “Укроборонсервіс”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас