Літні майданчики захопили столичні тротуари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літні майданчики захопили столичні тротуари

Казна та Політика
2105
У Київраді розробили проект постанови, який конкретизує вимоги до літніх майданчиків ресторанів і кафе. Коли нормативний акт схвалять, приблизно кожна друга тераса потрапить до чорного списку. Чи готові літні майданчики до таких змін, перевіряла “Комсомолка”.
З настанням тепла майже кожен ресторан, що поважає себе, розбив літній майданчик і пригощає відвідувачів на свіжому повітрі. Плюсів у таких майданчиків кілька: по-перше, на них можна курити, а по-друге, насолоджуватися літнім вітерцем. Але такі зручності для клієнтів закладів створюють дискомфорт для пішоходів. З одного боку, їх атакують літні кафе, з іншого – припарковані автомобілі.
Озброївшись рулеткою і новими нормами, ми вирушили перевіряти, чи готові столичні заклади до нових стандартів. На вулиці Сагайдачного більшість кафе та ресторанів розмістилися прямо-таки на межі допустимого: тільки разом з бордюром тротуар у них дотягує до норми 1,8 м. Але деякі заклади лінійкою явно нічого не міряли – розмістилися вони на свій власний розсуд, залишивши для пішоходів всього півтора метра дороги.
- Усі питання до директора закладу, але його зараз немає на місці, – розповіла Альона Артеменко, адміністратор ресторану “Месьє Олів’є”. – Сьогодні всі документи на літній майданчик у нас є, а будь-які рішення про нові зміни прийматиме керівництво. Але якщо відверто, то особисто мені з перехожих ще ніхто не скаржився.
Але навіть цієї відстані вистачило б, якби у пішоходів ще метр не «крали» припарковані поруч авто. Адже на таких ділянках двом людям доводиться протискуватися бочком, щоб не обтирати машину і один одного.
- Ми не можемо нічого зробити щодо автомобілів, які паркуються прямо біля ресторану. І навіть цементні вазони не рятують ситуацію. Адже тоді ми будемо порушувати інші норми з благоустрою: захаращення тротуарів, – розповіла Ганна Колесниченко, адміністратор ресторану “Олива”.
Додаткові вимоги, які скоро наберуть чинності, перевірити було ще простіше. Ми не зустріли жодного закладу, який мав би пандус для інвалідів. Що вже говорити про крісла і столики, які повинні бути виготовлені тільки з натуральних матеріалів! Згідно з проектом постанови люди повинні сидіти на вулиці в кріслах з дерева, лози або металу. Але сидять найчастіше на пластикових стільцях, що, на думку фахівців, небезпечно.
Також проект постанови забороняє розміщувати літні майданчики на відстані ближче 20 метрів в обидва боки від зупинки громадського транспорту та перехрестя доріг. Ресторан “Муракамі” знаходиться прямо на зупинці.
- Як тільки розпорядження набуде чинності, ми займемося перевіркою літніх майданчиків. Дуже часто вони, як і МАФи, розташовані з порушенням норм і правил, – розповів Владислав Шелоков, прес-секретар Головного управління контролю за благоустроєм.
Прес-секретар переконував “Комсомолку”, що перебудовувати вже зведені майданчики почнуть відразу після інспекцій, і не журналістських, а державних.
Основні вимоги до сезонних майданчиків:
встановлення винятково біля стаціонарних кафе та ресторанів і в межах фасадів зі збереженням вільних проходів в арки будівель;
в межах тротуару сезонні майданчики розташовуються зі збереженням відстані не менше 5 метрів від проїжджої частини;
встановлення майданчиків з максимальною доступністю для людей з інвалідністю;
крісла та столики повинні бути виготовлені тільки з натуральних матеріалів – метал, дерево, ротанг, лоза;
на вулицях з інтенсивним рухом транспорту на тротуарі слід встановлювати турнікети для безпеки пасажирів;
на тротуарі прохідна ширина повинна залишатися не менше 1,8 м;
не ближче 20 метрів до перехресть вулиць;
на відстані не ближче 20 метрів в обидва боки по тротуару від встановленого дорожнього знака, що позначає зупинку громадського транспорту.
Ольга Бодрова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас