Секвестр не зачепить величезних бонусів керівних держслужбовців США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секвестр не зачепить величезних бонусів керівних держслужбовців США

Казна та Політика
397
Елітна група американських федеральних службовців отримає в 2013 році великі грошові бонуси, незважаючи на автоматичне скорочення бюджету.
Нагадаємо, в результаті світової фінансової кризи Білий дім і республіканська опозиція не змогли до 1 березня погодити бюджет на цей фінансовий рік, у результаті чого в країні був оголошений секвестр – примусове скорочення держвитрат на суму 85 млрд доларів. Протягом 2013 року по всій країні сотні тисяч держслужбовців відправляють у неоплачувані відпустки, ще сотням тисяч урізують зарплату.
Однак тепер з’ясовується, що такий секвестр стосується далеко не всіх держслужбовців. Як зазначається в доповіді підкомітету сенату, опублікованій в американських ЗМІ, старші керівні співробітники, які в американській бюрократичній ієрархії відносяться до так званої Senior Executive Service і становлять менше 1% федеральної робочої сили, не тільки не відчують скорочення зарплат, але й отримають солідні бонуси за підсумками року.
Як наголошується в доповіді, бонуси – це надбавка до річних окладів, які варіюються від 119 тис. дол до 179 тис. дол. Високопоставлені держслужбовці вже отримали понад 340 млн доларів у вигляді премій з 2008 по 2011 роки.
Незважаючи на оголошений секвестр, різні держструктури зобов’язані за законом платити бонуси співробітникам, що належать до Senior Executive Service. Це старші службовці, які обіймають посади трохи нижче призначуваних президентом керівників різних міністерств і відомств (заступники, керівники департаментів та ін.)
Сенатор від демократів Клер Мак Кескілл вже запропонувала схвалити законопроект, який скасує бонуси для таких співробітників. “Той факт, що найбільш високооплачувані федеральні службовці отримують бонуси, коли інших звільняють – обурливий”, – заявила вона.
За даними доповіді, Федеральний уряд виплатив співробітникам Senior Executive Service 78 мільйонів доларів в 2011 році. 81% цих службовців отримали бонуси в 2011 році. Серед лідерів за виплатами бонусів своїм співробітникам авторами доповіді відзначаються: Комісія з ядерного регулювання (16 тисяч доларів на одного працівника), Національний науковий фонд (14 тисяч доларів на одного працівника); Міністерство охорони здоров’я (13 тисяч доларів на одного працівника), Міністерство торгівлі (12 млн доларів на одного працівника).
Нагадаємо, в Росії в даний момент розглядаються пропозиції депутатів Держдуми обмежити суми виплат за так званими “золотими парашутами” для керівників держкорпорацій і держкомпаній. Якщо раніше розміри подібних виплат могли досягати десятків мільйонів доларів, то тепер запропоновано обмежити ці виплати сумою, що не перевищує середній місячний заробіток за півтора року. Депутатські поправки доповнять Трудовий кодекс відповідною статтею.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас