Україні доведеться переглянути стандарти виробництва харчових продуктів - чеський міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні доведеться переглянути стандарти виробництва харчових продуктів - чеський міністр

Аграрний ринок
878
У разі входження до Європейського Союзу Україні доведеться переглянути цілу низку правил, що регулюють виробництво, маркування та продаж харчових продуктів. Про це сьогодні заявив міністр сільського господарства Чеської Республіки Петр Бендль на конференції “Український продовольчий ринок: кількість, якість, безпека”.
“Бути частиною ЄС – це як бути частиною сім’ї. Ви підкоряєтеся батькам і співпрацюєте з вашими братами і сестрами, – сказав Бендль. – Якщо ви з чимось не згодні, ви можете спробувати переконати сім’ю змінити точку зору, прийняти їхню точку зору, або просто покинути сім’ю”.
За словами міністра, Чеська Республіка хоч і не є великою сільськогосподарською державою, але залучена в “механізм національного розвитку”. Зусилля уряду спрямовані на розробку виробничих технологій, велика частина з яких експортується в СНД.
Говорячи про контроль якості продуктів харчування у світлі недавнього скандалу з кониною в Європі, Бендль зазначив, що “деколи намір обдурити споживачів не знає кордонів”. ЄС має екстрену систему оповіщення на місцях, яка спрацювала, коли було виявлено, що конина маркувалася як яловичина.
Суворі правила ЄС часто впливають на нових членів непередбачуваним чином, говорить Бендль, згадуючи історію про традиційний чеський продукт “Легке масло”. ЄС був змушений наполягти на зміні назви, аргументуючи це тим, що, відповідно до стандартів, спред не містить достатньо масла, щоб іменуватися таким.
“Система оповіщення дозволяє виявити проблемні продукти на ранній стадії виробництва і швидко відстежити походження продукту. Це і дозволило швидко визначити постачальників і усунути збій”, – зазначив міністр.
Тим не менш, Бендль зізнався, що правдиве маркування продукції залишається актуальною проблемою в ЄС. Виробники часто використовують занадто дрібний шрифт на етикетці, що позбавляє споживачів можливості читати інгредієнти без сторонньої допомоги. “Ви купуєте соєве м’ясо чи ковбасу?”, – запитав він у контексті розмови про те, що вміст м’яса у відсотковому співвідношенні часто просто незрозумілий, неістотний або вводить в оману. ЄС працює у напрямку поліпшення правил маркування, які будуть чітко визначати виробника і країну походження продукту.
Чеський міністр запевнив аудиторію в тому, що його країна розраховує на міцні відносини з Україною в рамках економічного співробітництва. Він також зазначив, що його присутність на конференції в Києві є “свідченням поваги, яку 27 держав-членів виказують Україні”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас