Рівень тіньової економіки в Україні становив 45% ВВП - Мінекономрозвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень тіньової економіки в Україні становив 45% ВВП - Мінекономрозвитку

Казна та Політика
1957
Рівень тіньової економіки в Україні за методом «витрати населення – роздрібний товарообіг» в 2012 р. становив 45% до офіційного ВВП.
Про це повідомили в прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі, посилаючись на заяву міністра економічного розвитку Ігоря Прасолова, зроблену на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики.
«Він (Прасолов) повідомив, що в 2012 році рівень тіньової економіки в Україні за методом «витрати населення – роздрібний товарообіг» становить 45% до офіційного ВВП», – йдеться в повідомленні.
За інформацією міністра, витрати населення на придбання товарів і послуг у 2012 році склали 1179,1 млрд грн, а оборот роздрібної торгівлі склав 804, 3 млрд грн.
«Тобто різниця між витратами населення на придбання товарів і послуг та обігом роздрібної торгівлі склала – 374,8 млрд грн, що і є джерелом «тіньового» обороту товарів та послуг, з яких податки не були сплачені», – зазначають у Мінекономрозвитку.
Крім того Прасолов повідомив, що при обсязі роздрібного товарообороту підприємств-юридичних осіб 405,1 млрд грн, сплачено податків 30,7 млрд грн. При цьому фізичними особами-підприємцями, які здійснюють торговельну діяльність, при обсязі роздрібного товарообігу 399,2 млрд грн, сплачено податків 3,8 млрд грн.
На думку Прасолова, у сформованій ситуації дуже важливим є схвалення розробленого Мінекономрозвитку проекту Закону «Про внутрішню торгівлю». У той же час він зазначив, що не менш ефективним може бути внесення змін до вже чинної нормативної бази.
«Дуже хотілося б, щоб в процесі дискусії, вийти на спільну позицію всіх трьох груп інтересів – споживачів, виробників і торговельних мереж про те, яким шляхом краще йти», – сказав Прасолов.
«На сьогоднішній день потрібно, нарешті, нормалізувати ситуацію у внутрішній торгівлі, зробити її більш цивілізованою, особливо в маленьких містах і сільській місцевості», – підкреслив міністр.
За останніми офіційними даними Мінекономрозвитку рівень тінізації економіки України в першому кварталі 2012 р. порівняно з аналогічним періодом 2011 р., за попередніми оцінками (оцінки дані в серпні 2012 р. за двома методами розрахунків з чотирьох, використовуваних Мінекономрозвитку), виріс на 0, 4 п.п., проте номінальний показник не змінився і залишився на рівні 34% ВВП, оскільки він виражається лише в цілих числах.
Єдиним методом розрахунку, який засвідчив зниження рівня тіньової економіки в Україні в січні-березні 2012 року, став монетарний метод, відповідно до якого даний показник скоротився на 3 п.п. і склав 26% від рівня офіційного ВВП.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас